Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Horvātiju satricina 6,4 magnitūdas stipra zemestrīce

Horvātiju otrdien satricinājusi 6,4 magnitūdas stipra zemestrīce, kas laupījusi dzīvību vismaz pieciem cilvēkiem, desmitiem ievainojusi un sagrāvusi ēkas valsts vidienē esošajā Petriņā un tās apkārtnē, ziņo amatpersonas un mediji.

Petriņā no ēkām krītoši gruveši nosituši meiteni un vēl četri cilvēki - jauns vīrietis, kāds vecāks kungs un tēvs ar dēlu - gājuši bojā Glinā, ziņo amatpersonas.

Pazemes grūdiens, kas notika plkst.13.19 pēc Latvijas laika desmit kilometru dziļumā, bija jūtams arī aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļiem no zemestrīces epicentra esošajā Zagrebā, kur satrauktie iedzīvotāji panikā metušies ielās, vēsta aģentūras AFP reportieris.

Zemestrīcei sekoja viens spēcīgs un vairāki vājāki pēcgrūdieni. Pagaidām nav zināms, vai kāds no upuriem gājis bojā pēcgrūdienos.

Vissmagāk cietušas Petriņa un Sisaka.

"Mēs atbrīvojam cilvēkus no automašīnām. (..) Te valda vispārēja panika. Ļaudis meklē savus tuviniekus," reģionālajai raidorganizācijai N1 sākotnēji sacīja Petriņas mērs Darinko Dumbovičs.

Vēlāk viņš laikraksta 24Sata žurnālistei sacīja: "Tas ir šausmīgi, ir bojāgājušie, ir ievainotie. Mēs redzējām mirušu bērnu pilsētas laukumā."

Kadros, kas saņemti no pilsētas, kurā mīt aptuveni 20 000 iedzīvotāju, redzami iegruvuši māju jumti un gruvešu klātas ielas.

Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs, kurš pēc zemestrīces apmeklēja Petriņu, sacījis, ka tur vairums ēku vairs nav lietojamas.

Glābšanas darbos iesaistīti karavīri.

Sisakas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs ziņo, ka Petriņā un Sisakā ievainoti daudzi cilvēki.

"Ir lūzumi, smadzeņu satricinājumi un vairākus nācās operēt," vēsta amatpersona.

Sisakā iebrucis slimnīcas jumts.

Jau dienu iepriekš Petriņu skāra divas vājākas zemestrīces, kas arī nodarīja nelielus postījumus.

Horvātu mediji ziņo par postījumiem arī Zagrebā, un zemestrīce bijusi jūtama arī Bosnijā un Serbijā.

Lielākā daļā Zagrebas pēc zemestrīces palikusi bez elektroapgādes, un nacionālā elekroapgādes kompānija HEP ziņo, ka tās tīkls piedzīvojis lielus un plašus bojājumus, un aicinājusi klientus samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Iekšlietu ministrija aicinājusi ļaudis palikt ārpus telpām un saglabāt mieru. Īpaši cilvēki, kas atrodas ēkās, kurās novēroti kādi bojājumi, mudināti telpas atstāt.

"Armija ir šeit, lai palīdzētu. Mums nāksies pārvietot daļu cilvēku no Petriņas, jo šeit nav droši atrasties," paziņojis Plenkovičs.

Telekanāls N1 demonstrējis kadrus, kuros redzams, kā glābēji dzīvus izvelk no drupām vīrieti un bērnu. Citos kadros redzama māja ar iegruvušu jumtu, bet žurnāliste saka, ka nav zināms, vai ēkā kāds atradās.

N1 arī ziņo, ka zemestrīcē sagruvis bērnudārzs, bet tobrīd bērni tajā nav atradušies. Telekanāls arī vēsta, ka Petriņā ir smaga situācija pansionātos.

Dumbovičs pavēstījis, ka no drupām dzīvi izvilkti septiņi inženieri, kuri novērtēja iepriekšējā dienā zemestrīcēs cietušu ēku, kad Petriņu šodien satricināja jauna zemestrīce. Viņi tika aprakti drupās.

Kāds vīrietis ciematā netālu no Petriņas medijiem stāstīja, ka labojis jumtu, kad notikusi zemestrīce, un viņš nokritis. Vīrietis stāstīja, ka ciematā sagruvušas deviņas no desmit mājām.

Slovēnijas ziņu aģentūra STA vēsta, ka piesardzības nolūkos slēgta Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Tikmēr Ungārijas Pakšas atomelektrostacija ziņo, ka nav pārtraukusi darbu, lai gan zemestrīce tur bijusi jūtama.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits