Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abas meitenes ilgstoši cietušas no džihādistu grupējuma "Islāma valsts" seksuālās vardarbības

Irākas jezīdu aktīvistes saņem Saharova balvu

Eiropas Parlamentā (EP) otrdien pasniegta ikgadējā Saharova balva, kas šogad piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm Nadiai Muradai un Lamijai Hadži Bašarai, kuras pārcietušas teroristiskās organizācijas Islāma valsts seksuālo vardarbību. Abas meitenes simbolizē centienus aizsargāt jezīdu kopienu, kas smagi cietusi no džihādistu terora.

Šobrīd 23 gadus veco Muradu Islāma valsts kaujinieki 2014.gada augustā aizveda no Kočo ciema netālu no Sinžāras pilsētas Irākas ziemeļos un nogādāja Mosulā. Meitene gūstā tika spīdzināta un izvarota.

Bašara, kura arī ir no Kočo ciema, 16 gadu vecumā pieredzēja, kā džihādisti noslaktē viņas ģimeni un draugus, bet pēc tam viņa tika paverdzināta un pārdota. Pēc 20 gūstā pavadītiem mēnešiem Bašarai izdevās aizbēgt, tomēr pēc tam viņu izvaroja kāds Irākas slimnīcas direktors. Bašara arī zaudēja labo aci un guva sejas apdegumus.

Islāma valsts teroristi par normu uzskata izvarošanu un paverdzina sievietes, ar kurām atalgo savus kaujiniekus. Jezīdu sievietes cietušas sevišķi smagi, jo Islāma valsts uzskata jezīdus par neticīgajiem un apzināti izvērsusi vardarbību pret šo kopienu. Līdz ar apbalvojumu Muradai un Bašarai tika pasniegta arī 50 000 eiro naudas balva.

Pērn Saharova balva tika piešķirta Saūda Arābijas cilvēktiesību aktīvistam Raifam Badavi. Balva tikusi piešķirta arī Pakistānas izglītības kampaņas aktīvistei Malalai Jusafzai, bijušajam Dienvidāfrikas prezidentam Nelsonam Mandelam un Mjanmas aktīvistei Aunai San Su Čži.

EP piešķir Saharova balvu katru gadu, lai godinātu īpaši nozīmīgus cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits