Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Īrijas policija nosoda nekārtības Dublinā

Īrijas policija nosodījusi kā "nepamatotu bandītismu" nekārtības, kas ceturtdienas vakarā izcēlās Dublinas centrā pēc trīs mazu bērni un sievietes saduršanas.

Incidentā cieta arī kāds vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās kā uzbrucējs.

Pēc uzbrukuma Dublinā izcēlās protesti, kas pārauga vardarbībā. Nekārtību laikā tika aizdedzināti vairāki transporta līdzekļi, tai skaitā autobusi, tramvaji un vismaz viena policijas mašīna. Tika izdemolēts arī vismaz viens veikals.

Nekārtību dalībnieki iesaistījās sadursmēs ar policiju un kā ieročus izmantoja galdus un krēslus no bāriem un kafejnīcām. Policisti tika apmētāti ar petardēm.

Drošības apsvērumu dēļ policija norobežoja Īrijas parlamenta ēku, bažījoties, ka nekārtību cēlāji varētu doties turp. Taču īsi pirms pusnakts policija paziņoja, ka pilsētā ir atjaunots miers.

Īrijas policijas komisārs Drū Hariss nekārtību izraisīšanā vainoja "galēji labējās ideoloģijas vadītu pilnīgi ārprātīgu grupējumu".

Nekārtību savaldīšanā tika iesaistīti aptuveni 400 policisti, no kuriem vairāki tika ievainoti, bet ne smagi.

Nekārtības sākās pēc šokējošām ainām ceturtdien ap pusdienas laiku, kad netālu no bērnudārza Dublinas centrā tika sadurti trīs bērni un sieviete, kas viņus pieskatīja. Sieviete un piecus gadus veca meitenīte guva nopietnus ievainojumus, bet piecgadīgs zēns un sešgadīga meitene guva mazāk nopietnas traumas.

Policija tur aizdomās vīrieti, kurš tika ievainots notikuma vietā. Viņu garāmgājēji savaldīja vēl pirms policijas ierašanās.

Sākotnēji policija pauda pārliecību, ka notikušais nav saistīts ar terorismu, bet preses konferencē vakarā policija vairs pilnībā neizslēdza teroristisku motīvu. Hariss sacīja, ka viņš nekad nav izslēdzis nevienu motīvu un negrasās spekulēt par teroristisku motīvu. "Kamēr mēs neesam pārliecināti par motīvu, mums jāpatur atvērts prāts attiecībā uz to, kāpēc tas notika," viņš piebilda.

Hariss arī brīdināja neizplatīt dezinformāciju. Pēc uzbrukuma izplatījās neapstiprinātas ziņas, ka bērnus sadūris kāds alžīrietis, kas izprovocēja nekārtības. Tajā pašā laikā varasiestādes joprojām atsakās atklāt uzbrucēja etnisko piederību, vien apgalvo, ka tas esot Īrijas pilsonis, kurš valstī dzīvo 20 gadus.

Sociālajos medijos publicētajos video no nekārtībām redzamas vīriešu grupas, skandējam pret imigrantiem vērstus saukļus un dedzinām sabiedrisko īpašumu, piemēram, sabiedriskā transporta līdzekļus.

Pilsētā uz laiku tika slēgts viss sabiedriskais transports.

Spriežot pēc sociālajās platformās publiskotās informācijas, nekārtību dalībnieki aizdedzināja arī imigrācijas centru un ielauzās veikalā "Foot Locker", lai nozagtu apavus.

Policija nekārtībās vainoja labējos ekstrēmistus un Īrijas sabiedriskajai raidorganizācijai RTE paziņoja, ka tā ir izsaukusi papildspēkus, lai kontrolētu situāciju.

"Šausminošais uzbrukums, kas šodien notika Dublinas centrā, bija briesmīgs noziegums, kas mūs visus šokēja. Tomēr ainas, ko mēs šovakar vērojam mūsu pilsētas centrā, nevar tikt un netiks pieļautas. Nedrīkst pieļaut, ka bandītiski un manipulatīvi elementi izmanto šausminošo traģēdiju, lai radītu postu," ceturtdien paziņoja Īrijas tieslietu ministre Helēna Makentija.

Ministre vakara vakarā RTE sacīja, ka policija ir aizturējusi daudzus cilvēkus un aizturēšanas turpināsies, piebilstot, ka "viņi ir bandīti (..) un tieši tā pret viņiem jāizturas".

Īrijas prezidents Maikls Higinss nodēvēja ceturtdien notikušo uzbrukumu par šausmīgu un pauda cerību, ka upuri drīz atlabs. Viņš norādīja, ka policija ir pelnījusi sabiedrības atbalstu un nosodīja nekārtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits