Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Itālijas Augstākā tiesa atstāj spēkā 23 CIP aģentu notiesāšanu par musulmaņu garīdznieka nolaupīšanu

Itālijas Augstākā tiesa trešdien atstājusi spēkā zemākās instances lēmumu, saskaņā ar kuru 23 ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti tika atzīti par vainīgiem ēģiptiešu musulmaņu garīdznieka nolaupīšanā 2003.gadā Milānā.

Tiesa arī devusi rīkojumu no jauna izskatīt divu ar nolaupīšanu saistīto bijušo Itālijas militārās izlūkošanas dienesta (SISMI) vadītāju lietas. Bijušos izlūkdienesta vadītājus Nikolo Pollari un Marko Mancini apelācijas tiesa attaisnoja 2010.gadā, norādot, ka pierādījumu vākšana pret viņiem pārkāptu likumu par valsts noslēpumiem.

CIP aģenti tika tiesāti viņiem klāt neesot. 2009.gada novembrī viņiem tika piespriests piecu līdz astoņu gadu cietumsods, bet 2010.gada decembrī tiesa to pagarināja no septiņiem līdz deviņiem gadiem un piesprieda aģentiem samaksāt garīdzniekam kompensāciju par nodarīto kaitējumu. Vašingtona ir atteikusies izdot viņus Itālijai. Aģenti joprojām atrodas brīvībā ASV, bet, ceļojot uz Eiropu, viņiem draud arests.

Ēģiptiešu imams Osama Mustafa Hasans, kas pazīstams kā Abu Omars, tika nolaupīts uz ielas Milānā 2003.gadā. Nolaupīšanu koordinēja CIP un Itālijas izlūkdienests. Omara nolaupīšana notika ASV izlūkdienesta īstenotās programmas ietvaros, kad aizdomās turētie tiek aizturēti un pratināti ārzemēs, izmantojot metodes, kas pašu zemē tiktu uzskatītas par pretlikumīgām.

Omars, kuram tobrīd bija piešķirts politiskais patvērums Itālijā, pēc nolaupīšanas tika nogādāts ASV Gaisa spēku bāzē Itālijas ziemeļaustrumos, no kurienes pārvests uz ASV bāzi Vācijā un tālāk nogādāts Kairā, kur, kā pats apgalvo, tika spīdzināts.

Omara nolaupītāji aizmirsa ievērot daudzus standarta piesardzības pasākumus, galvenokārt atklāti runāja pa mobilajiem telefoniem, kas ļāva izmeklētājiem secināt, ka viņi saskaņojuši savas ieceres ar Itālijas izlūkdienestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits