Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Itālijas vicepremjers Luidži Di Maio sola valsts palikšanu eirozonā

Itālijas valdībā esošās populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) vadītājs, vicepremjers Luidži Di Maio piektdien solījis, ka valsts neizstāsies no eirozonas un nepārsniegs plānoto budžeta deficītu.

Noraidot Eiropas Savienības (ES) bažas par Itālijas valdības budžeta stratēģiju, Di Maio ārvalstu žurnālistiem Romā sacīja, ka viņš "garantē" deficīta mērķa ievērošanu nākamajā gadā, pateicoties izdevumu samazināšanai un ekonomiskajai izaugsmei, ko sekmēšot valsts investīcijas.

Valdība garantē, ka budžeta deficīts nākamgad nepārsniegs 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), paziņoja Di Maio, piebilstot, ka vēl īstenojami daudzi taupības pasākumi.

Viņš noraidīja bažas, ka ES varētu piemērot Itālijai sankcijas, ja tā nemainīs savu budžeta deficīta mērķi.

Tikmēr Portugāles finanšu ministrs Mario Senteno, kurš ir Eirogrupas vadītājs un Romā tikās ar Itālijas ekonomikas ministru, izvairījās no jautājumiem par iespējamām ES sankcijām pret Itāliju, tā vietā runājot par vispārējām bažām, kas valda Briselē.

Itālijas ekonomikas ministrs Džovanni Trija nedeva nekādus mājienus par to, vai Roma mainīs savu budžeta projektu, piekāpjoties ES.

Viņš sacīja, ka situācijā, kurā mērķis būtu izvairīties no sankcijām, nāktos "veikt ļoti spēcīgus fiskālo ierobežojumu manevrus", kas būtu ekonomikas pašnāvība.

Eiropas Komisija (EK) 23.oktobrī noraidīja Itālijas 2019.gada budžeta projektu un deva laiku līdz 13.novembrim tā pārstrādāšanai.

Itālijas valdības iesniegtais 2019.gada budžeta projekts paredzēja palielināt valsts izdevumus un pārtraukt pēdējo gadu taupības pasākumus, neskatoties uz brīdinājumu par budžeta deficītu.

Itālijas valdība paredzējusi, ka budžeta deficīts nākamgad veidotu 2,4% no IKP, krietni pārsniedzot 0,8%, ko bija prognozējusi iepriekšējā valdība. Pēc valdības ieceres, 2020.gadā deficītam vajadzētu samazināties līdz 2,1%, bet 2021. gadā - līdz 1,8%.

EK norādījusi, ka Itālijai nepieciešams samazināt budžeta deficītu, lai sāktu samazināt tās apjomīgās parādsaistības, kas jau tagad pārsniedz 130% no IKP un ir krietni virs ES noteiktā 60% limita.

EK, kas pārrauga ES dalībvalstu budžeta plānus, paziņoja, ka uzskata Itālijas populistu valdības iesniegto par neatbilstošu ES noteikumiem un Romas solījumiem samazināt valsts parādu.

Itālijas valsts parāds ir otrs lielākais Eiropas Savienībā pēc Grieķijas parāda. Daudzi ir nobažījušies par finanšu problēmām Eiropā, ja Itālija zaudētu kontroli pār savām finansēm, bet tās valdība uzstāj, ka krasa tēriņu palielināšana ir nepieciešama, lai stimulētu ekonomikas pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits