Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izbeigts strīds par Hitlera dzimto māju

Austrijas augstākā tiesa izbeigusi strīdu par nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera dzimto māju, noraidot kompensācijas apmēru, kādu pieprasīja tās bijusī īpašniece, pirmdien paziņoja Austrijas Iekšlietu ministrija.

Janvārī apgabaltiesa nolēma, ka valstij ēkas bijušajai īpašniecei ir jāizmaksā 1,5 miljonu eiro kompensācija. Sākotnēji valsts piedāvāja 310 tūkstošu eiro kompensāciju, bet īpašniece tai nepiekrita.

Citas instances tiesa aprīlī spriedumu atcēla, secinot, ka ēkas tirgus cena, kādu to noteica tiesas iecelts eksperts, ir 810 tūkstoši eiro, neskaitot īres ieņēmumus. Tiesa atzina, ka šāds kompensācijas apmērs būtu samērīgs.

Austrijas augstākā tiesa tagad šo spriedumu ir atstājusi spēkā.

"Pēc tiesas sprieduma par kompensāciju tagad var meklēt likumam atbilstošu Hitlera dzimtās mājas izmantojumu, lai novērstu jebkāda veida nacistu aktivitātes," paziņoja Austrijas iekšlietu ministrs Volfgangs Pešorns.

Paziņojumā norādīts, ka varasiestādes izsludinās arhitektu ideju konkursu, lai lemtu par īpašuma nākotni. Detalizētāka informācija netiek sniegta.

Gandrīz gadsimtu Gerlindes Pommeres ģimenei piederēja dzeltenais nams Braunavā pie Innas, kas atrodas netālu no Vācijas robežas.

Pēc gadiem ilgas juridiskas cīņas ar Pommeri Austrijas valdība 2016.gada decembrī atsavināja nolaisto ēku.

Valdība kopš 1984.gada centusies iegādāties šo namu, kuru kopš 1972.gada īrēja Iekšlietu ministrija, kas par 800 kvadrātmetru plašo īpašumu, kas ietver arī vairākas garāžas un stāvvietas, maksāja ap 4800 eiro mēnesī. Līdz 2011.gadam tur atradās invalīdu centrs.

2011.gadā vienošanās tika lauzta, jo Pommere atteicās veikt nepieciešamos renovācijas darbus, bet vienlaikus atteicās namu pārdot. Patlaban nams stāv tukšs.

Austrijas varasiestādes cenšas novērst ēkas, kurā 1889.gada 20.aprīlī dzimis Hitlers, kļūšanu par pielūgsmes vietu nacistu atbalstītājiem no visas pasaules. Hitlers šajā namā pavadījis nelielu savas dzīves posmu, tomēr tas ir izpelnījies uzmanību viņa ideju atbalstītāju vidū.

Savulaik Iekšlietu ministrija centās panākt ēkas nojaukšanu, bet pret to asi iebilda politiķi un vēsturnieki.

Katru gadu Hitlera dzimšanas dienā antifašisti pie ēkas organizē mītiņu.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka minētajam namam ar nacismu ir tik pat daudz kopīga, kā Brīvības piemineklim - ar brīvību.
Meždunarodnijs
M
Par Hitleru, atšķirībā no nama, nekādu strīdu nav un nav bijis.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Vecene pietiesāja sev uz pusi mazāku kompensāciju! Tipiska aina veco ļaužu nekustamo īpašumu sakarā - demence ir slikta juridiskā padomniece.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits