Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izmeklētāji: Polijas prezidenta lidmašīnu iznīcināja vēl gaisā notikusi eksplozija

Saskaņā ar trešdien publiskoto izmeklētāju ziņojumu Polijas prezidenta lidmašīnu 2010.gadā pie Smoļenskas lidlauka Krievijas rietumos iznīcināja sprādziens, kas noticis, tai vēl atrodoties gaisā, ziņo Polijas Radio.

Komisija, kas izmeklē katastrofu, kurā gāja bojā toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un 95 pārējie lidmašīnā esošie cilvēki, tostarp citas augstākās valsts un armijas amatpersonas, atzinusi, ka to nav izraisījusi pilotu kļūda.

Saskaņā ar komisijas atzinumu vispirms eksplodējis lidmašīnas kreisais spārns, kad lidaparāts vēl atradies vairāk nekā 900 metru no Smoļenskas militārā lidlauka.

Pēc tam, lidmašīnai joprojām atrodoties gaisā, noticis sprādziens tās fizelāžā un pilnībā apstājušies dzinēji.

Vienlaikus komisija atzinusi, ka Smoļenskas lidostas dispečeri lidmašīnas ekipāžai snieguši kļūdainu informāciju par nosēšanos.

Savu ziņojumu komisija publicējusi nākamajā dienā pēc piemiņas pasākumiem, kas notika visā Polijā, apritot tieši astoņiem gadiem pēc traģiskās katastrofas.

Valdošā partija Likums un taisnīgums (PiS) jau sen apšaubījusi iepriekšējo oficiālo izmeklēšanas atzinu, kas tika sagatavots iepriekšējās valdības laikā.

Tajā tika atzīts, ka katastrofu izraisījusi virkne poļu pilotu pieļauto kļūdu, kā arī kļūdas, kuras pieļāvis Smoļenskas lidlauka dispečeru torņa personāls.

Savukārt Krievijas izmeklētāji visā vainoja vienīgi poļus.

PiS izveidoja pati savu izmeklēšanas komisiju, kas sākotnēji konstatēja, ka prezidenta lidmašīnu iznīcinājis gaisā noticis sprādziens, kā arī apsūdzēja krievu dispečerus apzinātā poļu pilotu maldināšanā par to atrašanās vietu, lidmašīnai tuvojoties skrejceļam.

Pagājušā gada decembrī toreizējais Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs paziņoja, ka par katastrofu esot atbildīga Krievija.

Viņš arī apgalvoja, ka prezidenta lidmašīnu esot iznīcinājuši divi sprādzieni.

Jau janvārī jaunā Macereviča ieceltā izmeklēšanas komisija paziņoja, ka lidaparāta kreiso spārnu esot iznīcinājusi eksplozija.

Komisija norādījusi, ka eksplozijai esot bijuši "vairāki avoti" pašā lidmašīnā.

Top komentāri

Smējējs
S
Jo tālāk mežā, jo resnāki partizāni. Vēl pēc gadiem divdesmit kādā dīķī atradīs zenītlielgabalu, kas it kā notriecis lidmašīnu. Labi atceros informāciju pirmās dienās pēc lidmašīnas nogāšanās. Valdīja diezgan liels apjukums. Ja būtu melots, tas parādītos pretrunās. Lidmašīna pārāk zemu tuvojās skrejceļam, aizķēra ar spārnu bērzu pie ceļa. Kabīnē turpinājās balsu ieraksts pēc pirmajiem lidmašīnas atsitieniem pret galotnēm. Bardaks bija tāds, ka apsardzes ķēdē iesaistītie militāristi pat piesavinājās avārijas upuru mantas. Lielā bardakā ticami melot būtu grūti, jo dažādi cilvēki melotu pretrunīgi. Šķiet, ka uz melu pretrunām darbojas kriminālizmeklēšanas metodes. Noziegumus atklāj tad, kad noziedznieku pusē ir lielāks bardaks, nekā izmeklēšanas pusē.
:)
:
Pšeki atkal murgo! :) Ja jau tas bija sprādziens, tad spargstvielu varēja TIKAI Varšavā tai ļotenē ielikt, vairāk nekur!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits