Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Izraēla kritizē Norvēģijas lēmumu svinēt nacistu drauga Hamsuna jubileju

Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans, kurš pagājušonedēļ asi uzbruka Zviedrijai par "apmelojošu" rakstu publicēšanu, nosodījis arī Zviedrijas kaimiņvalsti Norvēģiju, kas atļāvusies svinēt pretrunīgi vērtētā rakstnieka Knuta Hamsuna jubileju. "Es biju šokēts, uzzinot, ka Norvēģijas valdība nolēma svinēt 150 gadu jubileju kopš Hamsuna dzimšanas. Viņš bija nacistu atbalstītājs," vēsta A.Lībermans. Viņš atgādina, ka Otrā pasaules kara laikā K.Hamsuns slavējis Hitleru un nacistu režīmu.

Nobela prēmijas laureāta K.Hamsuna jubileja tika svinēta augusta sākumā; Norvēģija viņa piemiņai veltīja pastmarku un atklāja muzeju, informē AFP. A.Lībermans uzskata, ka K.Hamsuna godināšana nav vienīgais gadījums, kas liecina par Norvēģijas nedraudzīgo attieksmi pret Izraēlu. Piemēram, Norvēģija bijusi viena no retajām valstīm, kuras delegācija ANO konferences laikā nepameta zāli, kad tribīnē uzstājās pret Izraēlu naidīgi noskaņotais Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds.

Pārspīlēta reakcija

Tikmēr pilnā sparā turpinās Izraēlas konflikts ar Zviedriju, ko izraisījis dzeltenās preses izdevuma Aftonbladet lēmums publicēt rakstu, kas Izraēlu apsūdz palestīniešu nogalināšanā un orgānu izņemšanā. Raksta autors Donalds Bostrēms apgalvoja, ka daudzas palestīniešu ģimenes viņam stāstījušas par iespējamo orgānu izņemšanu. Nedēļas nogalē Aftonbladet publicēja vēl vienu rakstu, kurā atkārtotas palestīniešu izteiktās apsūdzības. Aftonbladet galvenais redaktors Jans Helins aizstāv žurnālistu, kurš pēc raksta publicēšanas saņēmis anonīmus draudus. "Orgānu tirdzniecība ir jautājums, ko viņš uzskatīja par nepieciešamu izmeklēt. To var uzskatīt par labu vai sliktu domu, tomēr tā nav antisemītiska propaganda," uzsver J.Helins. Viņš kritizē Izraēlas galēji labējos politiķus, kas šo rakstu izmanto "vulgārai propagandai".

Arī daļa Izraēlas politikas komentētāju uzskata, ka A.Lībermana un citu politiķu reakcija uz Aftonbladet rakstu bija pārspīlēta, jo tikai uzkurināja skandālu. Izraēlas laikraksts Haaretz spriež, ka A.Lībermans kaitējis Izraēlas interesēm, iesaistoties nevajadzīgā konfliktā ar Zviedriju, kas pašlaik pilda Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus.

Zviedrija nepiekāpjas

Konfliktā iesaistījies arī Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu, kurš aicinājis Zviedrijas valdību nosodīt Aftonbladet rakstu. Viņš uzskata, ka raksts līdzinās viduslaiku mītiem par ebrejiem, kas nogalina kristiešu bērnus. Zviedrijas amatpersonas atteikušās nosodīt rakstu, jo tas būtu pretrunā preses brīvības principam, kas ierakstīts Zviedrijas konstitūcijā. Zviedrijas premjers Frēdriks Reinfelts pirmdien paziņoja, ka valdība negrasās nosodīt rakstu, jo nevar pārkāpt valsts konstitūciju. Arī sabiedriskā doma ir valdības pusē — laikraksta Svenska Dagbladet publicētā aptauja liecina, ka 66% zviedru ir pret jebkādu atvainošanos Izraēlai.

A.Lībermans apgalvo, ka Zviedrijas valdība izmanto preses brīvību kā "vīģes lapu", aiz kuras ērti paslēpties. Viņš atgādina, ka Zviedrija savulaik nosodīja Dānijas laikrakstu par pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu. Izraēla devusi mājienus, ka turpmāk varētu ierobežot zviedru žurnālistu darbību. Tūkstošiem ebreju valsts iedzīvotāju tikmēr parakstījuši petīciju, kas aicina boikotēt IKEA, Volvo un citu Zviedrijas uzņēmumu produkciju.

Top komentāri

miegs
m
lai tak tie zidi iet rata ja neliksies miera uztaisis vel kadu zidu tautas slaktinu es vinus neieredzu vinus vajag sist un dedzinat un ipasumus izlaupit.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits