Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Junkers mudina atteikties no vienprātības principa ES ārpolitikas jautājumos

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers savā ikgadējā uzrunā par stāvokli blokā rosinājis atmest vienprātības principu atsevišķos bloka ārpolitikas jautājumos.

Junkers ārpolitisku lēmumu pieņemšanas procesā ierosina atcelt dalībvalstu veto tiesības, tā vietā ieviešot kvalificētu balsu vairākuma principu. 

"Mums jāuzlabo mūsu iespējas runāt vienā balsī, kad tas attiecas uz ārpolitiku," uzsvēra Junkers, piebilstot, ka EK ar attiecīgu priekšlikumu oficiāli nāks klajā šīs dienas laikā.

Eiropas Komisija aicina Eiropadomi augstākā līmeņa sanāksmē Sibiu 2019. gada 9. maijā piekristpaplašināt kvalificētā vairākuma balsošanas tvērumu kopējās ārpolitikas un drošības politikas jomā, izmantojot LES 31. panta 3. punktu jeb tā saukto "pārejas klauzulu", ar kuru Eiropadome drīkst (vienprātīgi) atļaut Padomei atsevišķās kopējās ārpolitikas un drošības politikas lietās pieņemt lēmumu ar kvalificētu balsu vairākumu. Tas attieksies uz trim jomām:

  • nostājām cilvēktiesību jautājumos starptautiskos forumos;
  • lēmumiem par sankciju režīmu noteikšanu;
  • lēmumiem par kopējās ārpolitikas un drošības politikas civilajām misijām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā informēja, ka citās jomās, kurās balsošana ar kvalificētu balsu vairākumu ir likums, jo īpaši ES tirdzniecības politikas jomā, pieredze rāda, ka tas ne vien stiprina Eiropas Savienības kā pasaules līmeņa dalībnieces nozīmi, bet arī ļauj pieņemt efektīvākus lēmumus. Iespēja izmantot kvalificēta vairākuma balsojumu ir spēcīgs katalizators, kas ļauj dalībvalstīm veidot efektīvu vienprātību un panākt vienotību. Vienprātība nozīmē arī lielāku atbildību par pieņemtajiem lēmumiem. 

Lēmumi vienprātīgi joprojām tiek pieņemti šādās politikas jomās: nodokļi, sociālā drošība vai sociālā aizsardzība, jaunu valstu pievienošanās Eiropas Savienībai, operatīva policijas sadarbība un kopējā ārpolitika un drošības politika, pat tad, ja Līgumi paredz iespējas izmantot elastīgākus lēmumu pieņemšanas veidus.

Līgums par Eiropas Savienību (LES) paredz iespēju pāriet no pašreizējā vispārējā noteikuma par vienprātību kopējās ārpolitikas un drošības politikas lēmumu pieņemšanā uz kvalificēta vairākuma balsošanu. Patiesībā LES 31. panta 2. punkts jau dod iespēju Padomei atsevišķos iepriekš noteiktos gadījumos pieņemt lēmumus ar kvalificētu balsu vairākumu. Konkrētā kopējās ārpolitikas un drošības politikas "pārejas klauzula", kas noteikta LES 31. panta 3. punktā, pilnvaro Eiropadomi vēl vairāk paplašināt kvalificēta vairākuma balsošanas izmantošanu kopējās ārpolitikas un drošības politikas jautājumos, ja dalībvalstis par to vienprātīgi vienojas. Abi Līguma noteikumi atspoguļo pārliecību, ka efektīvā, savlaicīgā un ticamā kopējā ārpolitikā un drošības politikā varētu pakāpeniski atteikties no vienbalsīga balsojuma vismaz konkrētās izvēlētās jomās.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Anna
A
Ardievu apvienotās Eiropas princips. Sveicināti apvienībā, kur lems stiprākie.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits