Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Krievijā skeptiski vērtē Prohorova ideju par "lielās Eiropas" izveidi

Krievijas uzņēmēja un politiķa Mihaila Prohorova ideju par "lielās Eiropas" izveidi pozitīvi vērtē apmēram trešdaļa jeb 31% Krievijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bet gandrīz puse jeb 47% to vērtē kā bezjēdzīgu.

Šādus rezultātus ieguva pētījumu centra vietnē Superjob.ru veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 1600 cilvēki visā Krievijā.

Krievijas labēji centriskās partijas Taisnā lieta (Pravoje delo) līderis, Onexim grupas īpašnieks un miljardieris Prohorovs ceturtdien preses konferencē Maskavā paziņoja, ka Krievija un Eiropa var kopīgi uzveikt ekonomisko krīzi, atgriežoties pie "vecās jaunās idejas par "lielās Eiropas" izveidi no Lisabonas līdz Vladivostokai". "Krievijai jāsper izlēmīgs stratēģiskais solis, lai tuvinātos Eiropai - pievienoties Šengenas zonai un iestāties eiro zonā," teica Prohorovs, piebilstot, ka "jābūt precīzam tā realizācijas mehānismam".

Miljardieris un politiķis uzskata, ka abu problēmu atrisināšana palīdzēs Krievijai septiņu līdz desmit gadu laikā kļūt par vadošo Eiropas ekonomiku ar augstu darba ražīgumu. Pēc Prohorova teiktā, šis modelis palīdzēs padarīt eiro no ASV dolāra atvasinājuma par pašpietiekamu valūtu.

"Galu galā tas nostiprinās arī Krievijas suverenitāti, kā arī Rietumeiropas suverenitāti un ekonomiskās spējas. Šī modeļa realizācija ļaus ātru pārvarēt sistēmas krīzi un turpmāk pasaulē attīstīsies trīs jaudīgi centri - Amerika ar Latīņameriku, Lielā Eiropa un Ķīna ar Āzijas reģionu," klāstīja Pohorovs. Tāpat, viņaprāt, Krievijai ir jācenšas pievienoties eiro zonai.

"Pirmajā mirklī izskatās, ka tas ir gana radikāli, tomēr Krievijas rublis nekad nekļūs pat par reģionālo valūtu, jo ir piesaistīts naftai un gāzei," viņš norādīja.

Atbildot uz jautājumu, kādā valūtā cilvēkiem glabāt savu naudu, Prohorovs ieteica ietaupījumus patēriņam nākamajiem diviem gadiem glabāt nacionālajā valūtā, bet pārējos iekrājumus sadalīt uz pusēm un glabāt gan ASV dolāros, gan eiro.

"Lielās Eiropas" jēdziens tiks izklāstīts partijas "Taisnā lieta" programmā, kuru publiskos septembra sākumā, informēja partijas līderis.

Šobrīd eiro zonā ir 17 Eiropas Savienības valstis, tās oficiālā valūta ir eiro, kuru skaidras naudas norēķinos sāka izmantot 2002. gada janvārī. Pēdējā valsts, kas pievienojās eiro šā gada 1.janvārī, bija Igaunija.

Saskaņā ar žurnāla Forbes izveidoto reitingu   Prohorovs  ir   Krievijas  trešais bagātākais cilvēks ar 18 miljardus ASV dolāru (apmēram deviņu miljardus latu) lieliem īpašumiem.   Prohorovs  lielāko daļu savas bagātības nopelnīja, īsi pirms 2008. gada krīzes pārdodot viņam piederošos 25% akciju   Krievijas  kalnrūpniecības firmā Noriļskij ņikeļ. Viņam pieder akcijas izejvielu ieguves uzņēmumos Rusal un Poļus zoloto, kā arī energokompānijā Kvadra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits