Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā: Situācija valstī ir tiešām saspringta

Situācija Baltkrievijā ir tiešām saspringta, tā aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einars Semanis.

Vēstnieks uzsvēra, ka pēc vēlēšanām sākās salīdzinoši plaši pilsoņu, it sevišķi jaunās paaudzes, protesti, kuru galvenā ideja un mērķis ir signalizēt Baltkrievijas vadībai, ka viņi netic vēlēšanu oficiālajiem rezultātiem.

"Šo protestu laikā diemžēl ir nācies sastapties ar epizodēm, kad OMON un milicija izmantoja nesamērīgu spēku pret miermīlīgajiem protestētājiem. Ir oficiāli apstiprināts, ka protestu laikā divi cilvēki ir gājuši bojā," teica vēstnieks.

Sadursmes starp abām pusēm ir pietiekami nopietnas, un līdz ar to ir arī daudz aizturēto, uzsvēra Semanis. Tiek minēts, ka aizturēto skaits sasniedzis 6000. Diezgan daudzi cietušie atrodas slimnīcās vai medicīnas punktos. Tur ārstējoties aptuveni 200 protesta akcijās cietušie.

Atbildot uz jautājumu, kā valsts plašsaziņas līdzekļi informē sabiedrību par valstī notiekošo, Semanis norādīja, ka valsts televīzijas un radio kanāli atspoguļo politisko un ekonomisko procesu, kas notiek Baltkrievijā no prezidenta administrācijas un valdības skatījuma punkta.

Valsts mediji atspoguļo valsts vadības redzējumu uz nepieciešamajiem darbības virzieniem un rekomendācijām pilsoņiem un valsts iestādēm. Tas tiek it īpaši atspoguļots ziņu raidījumos un tādos specializētos televīzijas raidījumos kā "Redaktoru klubs" un "Saprotama politika", skaidroja vēstnieks.

Jautāts, vai viņš Baltkrievijā jūtas apdraudēts, vēstnieks atbildēja noraidoši. Dienas laikā pilsētā esot mierīga un stabila atmosfēra. Protesta akcijas un sadursmes pamatā notiekot vēlā vakarā un nakts stundās.

Runājot par vēstniecības darbu, viņš atzīmēja, ka vēstniecības darbinieki uzmanīgi seko līdzi norisēm Baltkrievijā. Vēstnieks piedalās Eiropas Savienības (ES) vēstnieku sanāksmēs Minskā, kuras, viņaprāt, profesionāli vada ES delegācijas vadītājs, vēstnieks Dirks Šūbels. Šajās sanāksmēs ES dalībvalstu vēstniecību Minskā diplomāti apspriež norises Baltkrievijā un veic svarīgu darbības virzienu koordināciju.

Sakarā ar vēlēšanu norisi ES vēstnieki tikās ar kandidātiem uz prezidenta amatu un viņu komandu locekļiem. Notikusi tikšanās ar Mariju Koļesņikovu. Vēstniecība, uzrunājot Baltkrievijas Ārlietu ministriju, sniedza atbalstu "Medūzas" korespondenta Maksima Solopova atbrīvošanā. Runājot par konsulāro darbu, vēstnieks teica, ka vēstniecība savā mājas lapā ir publicējusi aicinājumu Latvijas valsts piederīgajiem, kas atrodas Baltkrievijā, ievērot piesardzību sabiedriskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēku.

Semanis uzskata, ka Latvijas valdība kopā ar pārējām ES dalībvalstīm attiecībā uz notikumiem Baltkrievijā ir ieņēmusi aktīvu un atbildīgu nostāju. Patlaban notiek gatavošanās Ārējo lietu padomes sēdei Briselē, kurā viens no apspriežamajiem jautājumiem būs situācija Baltkrievijā.

Semanis teica, ka laika periodā, kas bija pirms vēlēšanām, noritēja aktīvs Latvijas dialogs ar kaimiņzemi Baltkrieviju. Tika paustas bažas, kas saistītas ar gaidāmajām vēlēšanām.

Vēstnieks uzsvēra, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) iepriekš paziņoja, ka tā kā vardarbība pret miermīlīgajiem protestētājiem turpinās un pastāv politiskā dialoga trūkums, tad padomes sēdē Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu, skaidroja vēstnieks.

Semanis teica, ka laika periodā, kas bija pirms vēlēšanām, noritēja aktīvs Latvijas dialogs ar kaimiņzemi Baltkrieviju. Tika paustas bažas, kas saistītas ar gaidāmajām vēlēšanām. Vēstnieka ieskatā, svarīga bijusi Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministru tikšanās Silenē 24.jūlijā.

Ministru dialogā Rinkēvičs vērsa uzmanību uz to, ka vēlēšanām jānotiek brīvā un demokrātiskā gaisotnē, lai cilvēki var izteikt savu attieksmi un paust savu politisko gribu. Tāpat Latvijas ārlietu ministrs aicināja, lai vēlēšanās varētu būt klāt un strādāt starptautiskie novērotāji no EDSO un atbilstoši demokrātijas normām tiktu organizētas vēlēšanu komisijas, skaidroja Semanis. Vēstnieks atzīmēja, ka Silenē Latvijas ārlietu ministrs arī norādīja, ka taisnīgai un caurskatāmai jābūt kandidātu reģistrācijai, kā arī jāatbrīvo politisku motīvu dēļ apcietinātie kandidātu nominanti.

Semanis uzsvēra, ka Latvija kā Baltkrievijas kaimiņzeme ir satraukta, jo vēlas, lai Baltkrievija būtu neatkarīga, suverēna, labklājīga un demokrātiska zeme. Aizvakar notika ārlietu ministra Rinkēviča telefona saruna ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, kurā tika pārrunāti jautājumi saistībā ar pēcvēlēšanu situāciju Baltkrievijā. Rinkēvičs aicināja deeskalēt situāciju, sākt politisku dialogu ar opozīciju, atbrīvot mierīgos protestētājus un žurnālistus.

Vēstnieks uzsvēra, ka svarīgu aicinājumu pieņēma Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas prezidenti. Viņi aicina Baltkrievijas vadību deeskalēt spriedzi un pārtraukt spēka pielietošanu pret Baltkrievijas tautu, kā arī atbrīvot visus aizturētos protestētājus un pārtraukt tālākas vajāšanas. Prezidenti aicina uzsākt dialogu ar Baltkrievijas sabiedrību.

Vēstnieka skatījumā dialoga gaitā varētu tikt apspriestas izmaiņas Baltkrievijas konstitūcijā, piemēram, varas attiecības starp dažādiem varas atzariem. Opozīcija norāda arī uz nepieciešamajām izmaiņām prezidenta ievēlēšanas termiņos un ekonomikas liberalizāciju, skaidroja Semanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits