Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Lielbritānija atsakās no identitātes karšu ieviešanas

Lielbritānijas jaunā valdība nolēmusi atteikties no piecus miljardus mārciņu vērtā identitātes karšu projekta, kas tika kritizēts par pilsoņtiesību ierobežošanu. Šo projektu atbalstīja iepriekšējā leiboristu valdība, kas uzskatīja, ka identitātes kartes palīdzēs cīnīties pret noziedzību, terorismu un nelegālo imigrāciju.


Taču jaunā valdība, ko veido Konservatīvo un Liberāldemokrātu partijas, plāno 100 dienu laikā likvidēt šo projektu. Tas būs pirmais likums, ko izskatīs jaunais parlamenta sastāvs. «Šis likums ir pirmais solis no daudziem, ko valdība plāno spert, lai samazinātu valsts kontroli pār kārtīgiem, likumpaklausīgiem pilsoņiem un atdotu varu viņu rokās,» vēsta Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja. Viņai piebalso vicepremjers Niks Klegs: «Izšķērdīgā, birokrātiskā un uzbāzīgā ID karšu sistēma atspoguļo visu, kas pēdējos gados bija slikts valdības darbībā.»


Identitātes kartēs bija iekļauti personu dati, fotogrāfija, pirkstu nospiedumi un cita informācija. Sākotnēji bija plānots, ka karte būs obligāta visiem Lielbritānijas pilsoņiem, taču cilvēktiesību aizstāvji iebilda, ka valdībai nedrīkst uzticēt tik daudz informācijas par pilsoņiem. Tādēļ vēlāk tika nolemts, ka ID kartes iegūšana būs brīvprātīga. Cilvēki par to maksāja 30 mārciņu (25 lati), lai varētu izmantot kā personu apliecinošu dokumentu.

Taču tagad šīs kartes vairs nebūs derīgas, turklāt valdība neplāno atlīdzināt pilsoņiem izdevumus par tās iegādi. Līdz šim karti saņēmuši ap 15 000 pilsoņu, informē BBC. T.Meja vēsta, ka viņi varēs paturēt karti kā «suvenīru». Valdība arīdzan plāno iznīcināt datu bāzi, kurā apkopota biometriskā informācija par karšu īpašniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits