Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānijā pazemināts terorisma draudu līmenis

Terorisma draudu līmenis Lielbritānijā pazemināts no "nopietna" uz "būtisku", pirmdien paziņojusi Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela.

Patela parlamentā sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo uzbrukumu risks Eiropā laikā no septembra līdz novembrim ir ievērojami samazinājies.

Lēmumu pagājušajā ceturtdienā pieņēma Vienotais terorismu draudu analīzes centrs (JTAC), piebilda ministre.

Taču iekšējais izlūkdienests MI5 norādīja, ka draudi, kas saistīti ar Ziemeļīriju, šajā Lielbritānijas provincē saglabāja "nopietnā" līmenī.

MI5, britu ārējais izlūkdienests MI6 un policija ietilpst JTAC, kas nosaka terorisma draudu līmeni Lielbritānijā.

JTAC ir no valdības neatkarīga organizācija, kas pati pieņem savus lēmumus, balstoties uz jaunāko izlūkošanas informāciju un iekšējo un ārējo faktoru analīzi.

"Nopietns" terorisma draudu līmenis ir otrs augstākais piecu līmeņu skalā un nozīmē, ka uzbrukums ir ļoti iespējams. "Būtisks" terorisma draudu līmenis nozīmē, ka uzbrukums ir iespējams.

Lielbritānija paaugstināja terorisma draudu līmeni no "būtiska" uz "nopietnu" pagājušajā gada novembrī pēc teroraktiem Francijā un Vīnē.

Uzbrukumā Vīnē dzīvību zaudēja četri cilvēki. Austrijas policija atklāja, ka uzbrukumu veica zināms islāmistu ekstrēmists, kas iepriekš bijis ieslodzīts cietumā.

Pērnā gada oktobrī trīs cilvēki tika nogalināti uzbrukumā ar nazi Nicā, Francijas dienvidos. Valdība nodēvēja šo uzbrukumu par "islāma terora" aktu.

Pēc tam Franciju šokēja galvas nogriešana skolotājam, kurš stundā par vārda brīvību bija audzēkņiem demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

2017.gadā Lielbritānijā divas reizes terorisma draudu līmenis īslaicīgi tika paaugstināts uz visaugstāko - "kritisko", kas nozīmē, ka uzbrukums ir ļoti iespējams tuvākajā laikā.

Šādi soļi tika sperti, reaģējot uz konfliktiem Sīrijā un Irākā.

Lielbritānijā 2017.gadā notika četri terorakti, kuros dzīvību zaudēja 36 cilvēki. Vislielākais bojāgājušo skaits - 22 cilvēki - bija pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā popzvaigznes Arianas Grandes koncerta laikā Mančestrā. Pārējie uzbrukumi notika Londonā.

Terorisma draudu līmenis uz "kritisku" tika paaugstināts arī 2006.gada augustā pēc tam, kad drošības dienesti ziņoja, ka izjaukuši plānu uzspridzināt lidmašīnas reisos starp Lielbritāniju un ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits