Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Londonā daudzstāvu ēkas ugunsgrēkā vismaz seši bojāgājušie

Vienā no Londonas augstceltnēm naktī uz trešdienu izcēlies plašs ugunsgrēks, kura dzēšanā iesaistīti aptuveni 200 ugunsdzēsēji. Pašlaik tiek ziņots par sešiem bojāgājušajiem, vēsta britu mediji.

Glābšanas dienesta darbiniekiem iekļūstot visās telpās, upuru skaits diemžēl paredzams krietni lielāks.

Vairāki cilvēki guvuši dažāda veida ievainojumus un viņiem sniegta medicīniskā palīdzība. Londonas ātrās palīdzības dienests ziņo, ka ievainoti 64 cilvēki, tostarp 20 cilvēku veselības stāvoklis novērtēts kā kritisks.

Ugunsdzēsēji nelaimes vietā ieradušies sešu minūšu laikā kopš izsaukuma, ziņo The Guardian.

Daudzu ēkas iedzīvotāju stāstītais apliecina - ēkā nedarbojās nekāda trauksmes signalizācija, savukārt pērn nomainītais fasādes apšuvums bijis ārkārtīgi uguns nedrošs - liesmas izplatījušās zibenīgi.

Aizdegusies 24 stāvu ēka Grenfell Tower, Londonas ziemeļrietumos. Liesmas pārņēmušas teju visu ēku, sākot no otrā līdz pat augšējam stāvam.

Nesen esot veikta ēkas apšuvuma atjaunošana, taču pērn esot izskanējušas bažas par ēkas uguns bīstamību un apšuvuam izmantoto materiālu drošību. Izskanējušas ziņas, ka par ēkas apšuvumu un renovāciju atbildīgā uzņēmuma Rydon mājaslapā izņemta visa informācija par renovācijas pakalpojumiem, vēsta The Guardian.

"Šis ir nebijis gadījums. 29 gadus ilgās ugunsdzēsēja karjeras laikā neesmu redzējusi neko šādu. Ugunsdzēsēji veic smagu darbu," pauda Londonas ugunsdzēsības dienesta amatpersona Denija Kotona.

Ugunsdzēsēju pārstāve vēlāk vēl vienā paziņojumā vēstīja, ka inženieri novērtējušu ugunsgrēkā skartās augstceltnes brukšanas riskus un secinājuši, ka konstrukcijas ir gana stabilas, lai glābēji varētu doties ēkā. Ņemot vērā ugunsgrēka mērogu, šī situācija strauji var mainīties, piebilda ugunsdzēsēju pārstāve.

Glābēji tikuši līdz ēkas augšējiem stāviem. 

Britu mediji ziņo par cilvēkiem, kuriem laikus izdevies izglābties no degošā nama. Kāds jaunietis kopā ar savu tanti izkļuvuši no dzīvokļa 17. stāvā. Viņš pastāstījis, ka nav dzirdējis trauksmes signalizāciju. "[Ēkas] apšuvums bija viegli uzliesmojošs, tas aizsvilās kā sērkociņš," viņš paudis Channel 4 News.

Savukārt kāda aculieciniece stāstījusi, ka kāda sieviete vēlējusies izglābt savu bērnu un, redzot pie ēkas daudz cilvēku, izmetusi viņi pa devītā vai desmitā stāva logu. Laimīgā kārtā tas esot izdevies - kāds vīrietis bērnu noķēris.

Diemžēl aculiecinieki medijiem stāstījuši par daudziem bezpalīdzīgiem cilvēkiem, kuri klieguši pēc palīdzības un situši pa logiem, netiekot ārā no degošās ēkas.

Pēc ugunsgrēka augstceltnē nav zināma daudzu cilvēku atrašanās vieta, trešdien paziņojis Londonas mērs Sadiks Hans. Vairāki no cilvēkiem, kuru atrašanās vieta nav zināma, varētu būt patvērušies pie kaimiņiem vai draugiem. Taču kamēr nav noskaidrots, kas ar viņiem noticis, pastāv iespēja, ka viņi varētu būt gājuši bojā ugunsgrēkā.

Khans arī paziņojis, ka pēc šīs ēkas ugunsgrēka visās Londonas augstsceltnēs tiks pārskatītas ugunsdrošības instrukcijas, kā rīkoties iedzīvotājiem. Ugunsgrēkā nopostītās ēkas iedzīvotāji bieži stāstījuši, ka ugunsgrēka gadījumā jāaizver durvis un jāgaida glābēji. Taču izglābušies ir tie, kuri rīkojušies pretēji, turklāt vēl, klauvējot pie durvīm, paguvuši brīdināt citus.

Tikmēr improvizētajā glābšanas centrā no ugunsnelaimes izkļuvušie ēkas iedzīvotāji gaida ziņas par turpmākajiem soļiem. Vairāki no viņiem apģērbušies pidžamās, jo no ēkas izkļuvuši nakts laikā.

Cīņā ar liesmām iesaistītas 45 ugunsdzēsēju brigādes, un policija evakuē iedzīvotājus.

Grenfell Tower atrodas aptuveni 120 dzīvokļi un aculiecinieki ziņo, ka pie degošās ēkas logiem redzējuši cilvēkus un dzirdējuši saucienus pēc palīdzības. Daži aculiecinieki esot redzējuši cilvēkus izlecam pa logiem.

Kāds no ēkas iedzīvotājiem, kuram izdevies evakuēties, medijiem atklājis, ka nav dzirdējis trauksmes signālu. Viņu brīdinājis kāds cits nama iedzīvotājs, kurš skrējis un klauvējis pie visiem dzīvokļiem, brīdinot par ugunsgrēku.

Aktieris un rakstnieks Tims Daunijs, kurš dzīvo aptuveni 600 metrus no Grenfell Tower, ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka, viņaprāt, ēka kuru katru mirkli var sabrukt.

Arī raidorganizācijas BBC žurnālists no notikuma vietas ziņo, ka ugunsgrēks pārņēmis teju visu ēku un pastāv bažas, ka tā varētu sabrukt.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

MM
M
Vai tad daudzstāvenēs nav jābūt ugunsdrošajiem materiāliem ik pa stāvam?
Kāpēc tik daudz degošu materiālu?
K
Kāpēc tik lielās ēkās ir tik daudz degošu materiālu?
Johnny English
J
Tajās mājās nedzīvo neviens anglis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits