Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Londonā sākas G7 ārlietu ministru sanāksme

Pirmdien Londonā pulcējas industriāli attīstīto valstu grupas G7 ārlietu ministri, un šo pirmo klātienē organizēto sanāksmi kopš Covid-19 pandēmijas dēļ izsludināto ierobežojumu ieviešanas ievada Lielbritānijas ārlietu ministra Dominika Rāba un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena divpusējās sarunas.

Lielbritānija, kas šobrīd pilda G7 prezidējošās valsts pienākumus, cer sanāksmi izmantot, lai atjaunotu Rietumu globālo ietekmi un apspriestu tādus jautājumus, kā ekonomikas atkopšanās pēc pandēmijas, klimata pārmaiņu ierobežošana un attiecības ar Ķīnu un Krieviju.

Ārlietu ministru sanāksmei jāsagatavo augsne ASV prezidenta Džo Baidena pirmajai ārzemju vizītei, kas paredzēta jūnijā, kad jaunais Baltā nama saimnieks ieradīsies uz Lielbritānijā rīkoto G7 samitu.

Uz šīs nedēļas konferenci, kurā piedalās ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas ministri, uzaicināti arī to kolēģi no Austrālijas, Indijas, Dienvidāfrikas un Dienvidkorejas.

Konference sāksies ar vakariņām pirmdienas vakarā.

Pirms tam Rābs tiksies ar Blinkenu, lai apspriestu abu valstu kopīgos mērķus. Londona cer izmantot Baidena vēlmi atgriezties pie starptautiskajiem centieniem klimata izmaiņu apkarošanā un atjaunot kodolvienošanos ar Irānu, no kuras ASV izstājās iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa vadībā.

Rābs svētdien paziņoja, ka G7 izvērtēs arī priekšlikumu izveidot ātrās reaģēšanas mehānismu, lai vērstos pret Krievijas izplatīto dezinformāciju, kā arī iestāsies par atvērto tirgu un demokrātiju, kuru apdraud Ķīna.

"Visās šajās jomās mēs vēlamies būt absolūti stingri, stāvot plecu pie pleca ne tikai ar amerikāņiem, lai cik svarīgi tie nebūtu, bet arī ar mūsu sabiedroto plašāko loku. Tāpēc G7 ir tik svarīga," norādījis Rābs.

Sagaidāms, ka Rābs ar Blinkenu pārrunās arī Lielbritānijas un ASV tirdzniecības sarunas, kas, kā uzskata Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons, Londonai paver vienas no lielākajām iespējām pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits