Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Londonas mērs aicina dibināt Lielbritānijas un Šveices savienību

Londonas mērs Boriss Džonsins nācis klajā ar ideju Lielbritānijai un Šveicei veidot jaunu savienību, kas nebūtu Eiropas Savienības (ES) sastāvā. Savu Lielbriveices (Britzerland) ideju Džonsons izklāstījis labēji orientētajam vācu valodā iznākošajam Cīrihes žurnālam Weltwoche.

Džonsons, kurš pārstāv torijus un kļuvis pazīstams ar savu netīksmi pret ES, intervijā Weltwoche izteicies, ka abas valstis varētu izveidot jaunu apvienību. Tā būtu brīvās tirdzniecības zona, kura arī ar ES varētu tirgoties saskaņā ar brīvās tirdzniecības principiem, taču citās jomās tā neiesaistītos "Briseles integracionistu konceptā", stāsta Džonsons ceturtdien publicētajā intervijā. Viņš uzsver, ka jaunas ekonomiskās telpas radīšanā ārpus ES ir ieinteresēta gan Šveice, gan Lielbritānija, un, viņaprāt, jaunajai savienībai varētu pievienoties arī Norvēģija un Zviedrija.

Džonsons jau iepriekš izteicies, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES nebūtu nekāds pasaules gals. Londonas mērs šomēnes asi kritizēja savu partijas biedru Deividu Kemeronu un viņa vadīto koalīcijas valdību par centieniem aizstāvēt un nostiprināt ES, lai tādējādi glābtu eiro. Tas ir "intelektuāli negodīgi un nedemokrātiski," norādīja Džonsons.

Viņš pieprasa rīkot referendumu par Lielbritānijas dalību ES, un iepriekš bija izteicies, ka valsts iesaistīšanās pakāpe savienībā būtu ievērojami jāsamazina un ka Lielbritānijas attiecībām ar ES jābūt tādām pašām kā Šveices attiecībām ar Briseli. Taču šoreiz, izklāstot Lielbriveices ideju, viņš spēris soli tālāk.

Vienlaikus viņš atzinis, ka pirms izstāšanās no ES Lielbritānijai vajadzētu noslēgt jaunus brīvās tirdzniecības līgumus ar pārējām dalībvalstīm. Visvairāk Džonsonu kaitina tas, ka Lielbritānijai jāpakļaujas ES normām tādās jomās kā sociālie jautājumi un zvejas noteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits