Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Mafija Itālijā ievainota, bet ne sakauta

Itālija, par spīti dekādēm ilgajai cīņai pret mafiju, nespēj izskaust organizētās noziedzības grupējumu ietekmi. Mafijas taustekļi pēdējos gados ievērojami apcirpti un arestēta virkne klanu līderu. Tas iedragājis noziedzīgo grupējumu varenību, taču, lai gan ievainoti, tie aizvien nav sakauti.

Pagājušajā nedēļā pasākumos godināja cilvēkus, kas cīņā par taisnību miruši no mafijas rokas, Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno brīdināja, ka ir pāragri priecāties. Itālijā draudot atgriezties septiņdesmito gadu vardarbības vilnis, jo mafija savā labā var izmantot brīdi, kad valsts grimst ekonomiskās krīzes diktētajā haosā.

Piemin mafijas upurus

«Mafija - Cosa Nostra un citi organizētās noziedzības grupējumi - aizvien ir nopietns drauds Itālijas sabiedrībai un tādējādi arī demokrātijai,» prezidentu citēja Reuters. «Mēs nevaram izslēgt iespēju, ka viņi var mēģināt mežonīgi atdzīvināt teroristisko vardarbību, kas saistās ar tā laika [70. gadu] asinspirti.»

Valsts amatpersonas brīdina, ka mafija ir dziļi iesakņojusies problēma, kas mūsdienās pārņēmusi ne vien valsts dienvidus, bet arī turīgākos ziemeļus, sniedzoties ārpus Itālijas robežām.

Pagājusī nedēļa sabiedrībā uzplēsa sāpīgās atmiņas par upuriem, kuri par mafijas izaicināšanu maksājuši ar dzīvību. Valstī notika atceres pasākumi, pieminot divdesmitgadi, kopš pēc Sicīlijas mafijas bosa Salvatores Rīnas rīkojuma nogalināts prokurors Džovanni Falkone. Bumbas sprādzienā līdz ar mafijas apkarotāju 1992. gada 23. maijā mira arī viņa sieva un trīs miesassargi.

Dž. Falkone bija viens no lielākajiem Sicīlijas noziedzīgo klanu biediem, un viņa vadībā notiesāti 360 mafijas locekļi. Lai gan S. Rīna sēž cietumā, žurnālisti un izmeklētāji gadiem mēģina atšķetināt, kāda loma šajā, kā arī divus mēnešus vēlāk notikušajā prokurora Paolo Borselīno nāvē bijusi tā laika valsts varas pārstāvjiem.

Abi nogalinātie kļuvuši par pēckara lielākajiem varoņiem valstī, un piemiņas ceremonijām allaž rūpīgi seko itāļu mediji. Tomēr pagājušajā nedēļā notika arī kāds cits svarīgs notikums: svinīgā ceremonijā 64 gadus pēc savas vardarbīgās nāves apglabāts vēl kāds cits varonis. Pateicoties kolēģu un radinieku neatlaidībai, šajā pavasarī izdevās identificēt Korleones apkaimes arodbiedrības līdera Plačido Ridzoto mirstīgās atliekas, ļaujot apglabāt 1948. gadā nogalināto vīrieti, kurš savulaik sakūdīja vietējos lauksaimniekus cīņai pret mafiju.

Pārvar bailes

Tuvojoties Dž. Falkones nāves dienai, sabiedrību no jauna satricināja bailes par mafijas vardarbību. Brindizi pilsētas skolā, kas nosaukta prokurora sievas vārdā, nogranda sprādziens, kas nogalināja vienu, bet smagi ievainoja vēl piecus pusaudžus. Lai gan nav skaidrs, kas sarīkoja sprādzienu, policija nav apstiprinājusi sākotnējās aizdomas par mafijas vainu.

Kopš pieminēto cīnītāju nāves Itālija izvērsusi asāku cīņu pret mafiju un norāda, ka izdevies mazināt tās ietekmi un noziedzīgo sindikātu spēks ir vājināts.

«Vientuļā tiesneša, policijas izmeklētāja tēls ir pazudis. Esam izveidojuši organizētas struktūras,» sacīja Dž. Falkones dibinātās mafijas apkarošanas vienības vadītājs Džuzepe D'Agata. Lai gan mafija esot dziļā krīzē, ir pāragri atslābt. Liels ieguvums ir tas, ka izdevies mazināt bailes sabiedrībā. Arvien vairāk cilvēku uzdrošinās nepakļauties reketieru spiedienam un nebaidās no vārda «mafija» izrunāšanas.

Par to AFP stāstīja arī inženieris Antonio Katalāno, kuram pieder celtniecības firma Sicīlijā. Viņš divreiz saskāries ar izspiešanu, pirmo reizi 2006. gadā, taču otrs mafijas apciemojums bijis tikai pērn. Katrā no reizēm pie viņa ieradās klana locekļi, aicinot «savest lietas kārtībā» un «nosūtīt kādu nelielu dāvaniņu» viņu bosam.

«Pirmajā reizē es biju tiešām pārbijies, jo viņi draudēja fiziski iespaidot manu ģimeni. Es neuzdrošinājos nevienam to stāstīt, izņemot draugam priesterim un prokuroram.» Tomēr pēc tam vīrietis ziņoja policijai. Pašam par pārsteigumu, piedraudētāji jau pēc pusgada nonāca aiz restēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits