Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Maķedonijas ārlietu ministrs: Ticam, ka Maķedonija kļūs par Eiropas demokrātijas telpas partneri

Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs tic, ka Maķedonija kļūs par Eiropas demokrātijas telpas partneri, to viņš atzina šodien Rīgā notikušajā preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība).

Viņš norādīja, ka šī ir viņa pirmā viesošanās Latvijā un pauda pateicību par Latvijas atbalstu Maķedonijas integrācijas procesos Eiropas Savienībā (ES) un NATO, kā arī apliecināja, ka Maķedonija var daudz mācīties gan no Latvijas, gan pārējām Baltijas valstīm. Ministrs skaidroja, ka kopš valsts neatkarības iegūšanas Maķedonija centusies attīstīties, tomēr likti dažādi politiski šķēršļi. Neskatoties uz to, valsts tomēr ieguvusi otro iespēju.

"Valstī bija politiska krīze, tomēr sabiedrība izrādījās izturīga un pārcieta šo pārbaudījumu. Ticam, ka krīze ir pārvarēta un Maķedonija kļūs par Eiropas demokrātijas telpas partneri, tomēr mums durvis uz šo telpu vēl ir jāatver. Ceru, ka Latvija kā viena no ļoti svarīgām morālām balsīm ES, būs viena no valstīm, kas to sekmēs," teica Dimitrovs.

Maķedonija tic tam, ka Baltijai un Balkāniem būs kopīga ES nākotne, uzsvēra Maķedonijas ārlietu ministrs, piebilstot, ka valsts ir apņēmības pilna turpināt uzņemto kursu un progresēt, piedāvājot Eiropas Komisijai (EK) pietiekami daudz argumentu, ka tiesu sistēma ir neatkarīga un mediji strādā brīvi. Tādējādi Maķedonijai būs iespēja nākamgad sākt pārliecināt ES dalībvalstis, tajā skaitā Latviju, ka Maķedonija ir pelnījusi sākt iestāšanās procesu ES.

Savukārt Rinkēvičs norādīja, ka tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, sadarbība politiskajā jomā un ekonomisko attiecību veicināšana. Tāpat runāts par to, kā abas puses varētu attīstīt sadarbību jautājumos, kas skar Maķedonijas reformu procesu. Puses pārrunājušas arī reģionālās drošības jautājumus un situāciju Rietumbalkānos.

"Apliecinu Latvijas gatavību atbalstīt Maķedonijas ceļu uz ES un NATO, gan politiski, gan praktiski. Esam gatavi runāt par risināmajiem jautājumiem gan ES, gan NATO ietvaros. Man ir gandarījums, ka Maķedonija attīstās, kā demokrātiska valsts un apsveicam tos reformu procesus, kādi šobrīd notiek Maķedonijā," teica Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs arī uzsvēra, ka tiek domāts par to, kā intensificēt politisko dialogu starp abām valstīm un uzlabot līgumtiesisko bāzi, īpaši sociālās drošības jautājumos, tajā skaitā institucionalizējot dažādas regulāras politiskās konsultācijas starp abām valstīm un mēģinot intensificēt kultūras sadarbību.

Jau ziņots, ka Dimitrovs darba vizītē Latvijā uzturas no 1.novembra līdz 2.novembrim un iepriekš tikās ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri (Vienotība). Tāpat Maķedonijas ārlietu ministrs šodien tiekas ar Latvijas aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits