Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Maķedonijas opozīcija atsakās atzīt vēlēšanu rezultātus

Maķedonijas opozīcija otrdien atteicās atzīt konservatīvo koalīcijas VMRO-DPMNE uzvaru nule kā notikušajās parlamenta vēlēšanās, vienlaikus nosodot to gaitā notikušos "pārkāpumus".

Parlamentā, kurā pavisam ir 123 vietas, VMRO-DPMNE (Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību) izcīnījusi 51 vietu - par divām vairāk nekā opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SDSM), pirmdien vakarā paziņoja vēlēšanu komisija.

Par VMRO-DPMNE nobalsojuši 38,06% vēlētāju, bet SDSM - 36,69%, liecina oficiālie rezultāti.

SDSM, kas sākotnēji sevi pasludināja par vēlēšanu uzvarētājiem, otrdien paziņoja, ka "vara ir sakauta, un pilsoņi izvēlējušies dzīvi un pārmaiņas", vienlaikus minot, ka "pirms un pēcvēlēšanu laikā ir notikuši vairāki pārkāpumi".

Tie "ietekmēja galīgos vēlēšanu rezultātus", uzskata SDSM.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas vēlēšanu uzraudzīšanai bija norīkojusi 340 novērotājus, neko par pārkāpumiem nav minējusi, tiesa gan, atzīstot, ka pirms vēlēšanām ir bijušas zināmas problēmas.

Tā kā parlamentā nevienam politiskajam spēkam nebūs skaidra vairākuma, uzvarētājiem ar kādu no mazākajām partijām būs jāmēģina veidot koalīcijas valdība.

Vēlēšanas tika izsludinātas, vienojoties četrām lielākajām partijām - VMRO-DPMNE, SDSM un divām etnisko albāņu partijām

Balkānu valsts atradās krīzē kopš 2015.gada februāra, kad opozīcijā esošo sociāldemokrātu līderis Zorans Zaevs sāka publiskot ierakstus, kuros atklājās oficiāla un plaša sarunu noklausīšanās, korupcija augstākajos varas ešelonos un citi noziegumi.

Abu nometņu atbalstītāji rīkoja ielu protestus, bet ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību tika panākta vienošanās, kas cita starpā paredzēja pirmstermiņa vēlēšanas.

Skandāla rezultātā atkāpās nepilnus desmit gadus pie varas bijusī VMRO-DPMNE līdera Nikolas Gruevska vadītā valdība.

Gaidāms, ka valdības koalīcijā kā mazākuma partneri būs etnisko albāņu politiskās grupas. Maķedonijā ceturtā daļa iedzīvotāju ir etniskie albāņi, kas pirms 15 gadiem plašos nemieros panāca sev lielākas tiesības.

Maķedonijas vēlas pievienoties gan ES, gan NATO, bet iestāšanās sarunas bloķē Grieķija, kas apstrīd valsts nosaukumu, jo Grieķijas ziemeļos arī ir Maķedonijas reģions.

Tāpat Maķedoniju pēdējā laikā ir ietekmējusi migrācijas krīze, jo tā atrodas tā dēvētajā Balkānu maršrutā. Migrācijas krīze vēl vairāk ir saasinājusi finansiālo situāciju valstī, kur vidējā neto alga ir ap 360 eiro, bet bezdarba līmenis ir gandrīz 24%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits