Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Mākslas studente no Izraēlas nozagusi priekšmetus no Aušvicas memoriāla

Mākslas studente no Izraēlas, kura ir holokaustā izdzīvojuša vīrieša mazmeita, atzinusi, ka vairāku apmeklējumu laikā zagusi priekšmetus no Aušvicas koncentrācijas nometnes muzeja, lai pabeigtu savu diplomdarba projektu, vēsta The Guardian.

27 gadus vecā Rotema Bidesa, kura Aušvicu apmeklējusi aptuveni sešas reizes, no teritorijas iznesusi dažādus priekšmetus, tostarp brīdinājuma zīmi, kurā norādīts aizliegums jebko aiztikt un ņemt līdzi.

Studente, skaidrojot savu rīcību Izraēlas laikrakstam Yedioth Ahronoth, norādījusi, ka materiāls bijis nepieciešams viņas projekta pabeigšanai: "Man šķita, ka tas ir kaut kas, kas man jāizdara. Miljoniem cilvēku tika noslepkavoti, vadoties pēc konkrētas valsts un konkrēta režīma morāles normām un likumiem. Ja tie ir šādi likumi, es varu uz turieni doties un rīkoties atbilstoši saviem likumiem. Ar to vēlos paust, ka likumus nosaka cilvēks un ka morāle ir kaut kas, kas laika gaitā mainās un ir atšķirīga dažādām kultūrām."

Studente turpina: "Esmu trešā paaudze pēc holokausta, bet es neuzskatu, ka man ļauts šādi rīkoties tāpēc, ka mans vectēvs bija ieslodzīts Aušvicā. Es vienkārši uzdodu jautājumus, jo esmu nobažījusies, ka tad, kad visi izdzīvojušie būs aizgājuši mūžībā, holokausts pārvērtīsies mītā, kaut kādā lietā, ko nevar tā vienkārši aptvert." 

Zināmā mērā viņu centies attaisnot arī diplomdarba vadītājs Mihals Nāmans, kurš pats ir Izraēlā atzīts mākslinieks: "Teiksim tā - viņa nezaga, bet paņēma daļu no pierādījumiem, caur kuriem viņa var būt daļa no tā. [..] Tas, kā es to redzu - viņai izdevies radīt unikālu darbu, kur satiekas māksla un kāds pagātnes notikums, kas ir pagātnē un nu ir ietērpts daudz vārdos, simbolos un reprezentācijās."

Ne tik pozitīvi notikušo uzņēma Aušvicas-Birkenavas memoriāla administrācija, kura pieprasījusi Izraēlas varas iestādēm iejaukties un panākt, ka paņemtie priekšmeti tiek nogādāti atpakaļ memoriālā. 

"Tas ir sāpīgi un neaptverami. Aušvicas-Birkenavas memoriāls ir aizsargājama vieta, kas ir kā liecība holokausta un Otrā pasaules kara traģēdijai. Tā jāsaglabā nākamajām paaudzēm. Ir grūti iedomāties, ka notiek mēģinājumi jebkādā veidā attaisnot zādzību, pat ja to attaisno ar mākslu. To var uztvert kā centienus iegūt publicitāti," norādījusi muzeja administrācija. 

Šis gan nav pirmais gadījums, kad muzejs apzagts. 2009.gadā tika nozagts bēdīgi slavenais metālā kaltais sauklis "Darbs dara brīvu", kas atrodas virs ieejas vārtiem nometnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits