Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Masalu uzliesmojums biedē Lielbritāniju

Masalu uzliesmojums Lielbritānijas Velsas grāfistē britu vidū sējis bailes, ka infekcijas slimība varētu masveidā pārņemt visu valsti. Velsas skolās uzsāktas bērnu vakcinācijas kampaņas, un ļaudis garās rindās pulcējas ārstniecības iestādēs, lai saņemtu kombinēto MMR (masalu, cūciņu un masaliņu) vakcīnu un pasargātu sevi no lipīgās infekcijas slimības, ar ko Velsas grāfistē vien inficēti jau vismaz 886 cilvēki.

Inficēto skaits pieaugs

«Mēs domājam, ka uzliesmojuma maksimums vēl nav sasniegts,» Wales Online norādīja Velsas Veselības aprūpes dienesta pārstāvji. «Mēs esam pārliecināti, ka inficēto skaits sasniegs 1000, jo ik dienu tiek reģistrēti 20 jauni saslimšanas gadījumi, kas nozīmē, ka nedēļas beigās jau būs ap 950 inficētajiem.»

Masalu uzliesmojuma epicentrs ir Velsas Svonsi pilsētā, kur pagājušajā nedēļā miris kāds ar masalām inficēts 25 gadus vecs jaunietis, kļūstot par pirmo epidēmijas upuri. Uzliesmojums Velsu vajā jau kopš novembra, taču pēdējās nedēļās inficēto skaits dramatiski turpina pieaugt. Mediķi prognozē, ka šis būs spēcīgākais masalu uzliesmojums Lielbritānijā pēdējos gados.

Eksperti mudina britus steigšus vakcinēties, lai nepieļautu infekcijas masveida izplatību. Kāda māte, kas veda potēties mazuli, BBC apgalvoja: «Pāris sekundes raudāšanas ir daudz labāka izvēle nekā riskēt ar to, ka bērns varētu nokļūt slimnīcā ar kaut ko tādu kā masalas.»

MMR vakcīna izmantota jau kopš astoņdesmito gadu beigām, taču liela daļa bērnu vecumā no 10 līdz 18 gadiem mazotnē nav saņēmuši šo poti, jo deviņdesmito gadu beigās tika publicēts diskreditējošs pētījums, kas vakcīnai maldinoši piedēvēja saistību ar autismu un gremošanas trakta saslimšanām.

Bailes no masalu uzliesmojuma pastiprinājušās arī Vācijā, kur it visi cilvēki, kas dzimuši pēc 1970. gada, aicināti pārbaudīt, vai saņēmuši MMR vakcīnu. Vācijā pērn fiksēti tikai 166 saslimstības gadījumi, lai gan 2011. gadā ar masalām inficējās ap 1600 cilvēkiem.

Pasaules Veselības organizācija (WHO) apņēmusies līdz 2015. gadam Eiropā izskaust masalas, rekomendējot, ka vakcinētiem jābūt 95% iedzīvotāju. Taču, par spīti vakcinācijas kampaņām, saslimstība ar masalām nav aprimusi.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati vēsta, ka pērn ar masalām slimojuši vairāk nekā astoņi tūkstoši Eiropas iedzīvotāju un vīruss cirkulējis tādās valstīs kā Francija, Spānija, Rumānija, Itālija un Lielbritānija. Latvijā pēdējos gados fiksēti tikai daži saslimšanas gadījumi, turklāt lielākā daļa cilvēku inficējušies ārzemju ceļojumu laikā.

Masalas ir ārkārtīgi lipīga slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Par masalām liecina sarkani izsitumi, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kā arī klepus, iesnas un konjunktivīts, un saslimšana var izraisīt virkni smagu komplikāciju vai pat nāvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits