Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Meja sasaukusi ārkārtas sanāksmi par Stena Impero aizturēšanu

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien sasaukusi ministru un drošības dienestu amatpersonu ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu incidentu ar britu tankkuģi Stena Impero.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien Hormuza šaurumā sagrāba Stena Impero ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo. Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem.

"Kuģis tika aizturēts nepatiesu un pretlikumīgu ieganstu dēļ un irāņiem būtu tas un apkalpe jāatbrīvo," žurnālistiem paziņa Mejas preses pārstāvis.

"Mēs nevēlamies konfrontāciju ar Irānu, bet ir nepieņemami (..) sagrābt kuģi, kas likumīgās darīšanās brauc pa starptautiski atzītiem kuģošanas maršrutiem," uzsvēra preses pārstāvis.

Stena Impero sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa Grace 1 aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Lielbritānija ir izpelnījusies kritiku par to, ka nav spējusi nosargāt kuģus, lai gan bija paredzams, ka Grace 1 aizturēšana sadusmos Irānu un var izsaukt pretreakciju.

Mejas preses pārstāvis norādīja, ka Hormuza šaurumu šķērso liels daudzums kuģu, tādēļ britu karaflote nevar katru individuāli pavadīt.

Eiropas Savienība (ES) ir nosodījusi Irānas rīcību, un Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants svētdien pārrunāja situāciju ar Francijas un Vācijas kolēģiem.

Ministri vienojās, ka "droša kuģu satiksme cauri Hormuza šaurumam ir Eiropas valstu galvenā prioritāte, vienlaikus izvairoties no jebkādas eskalācijas reģionā", paziņoja Lielbritānija.

Plānots, ka Hants šodien informēs parlamentu par jaunumiem Stena Impero lietā.

Spriedze Persijas līcī pieaugusi kopš maija, kad ASV tur pastiprināja savu militāro klātbūtni, norādot, ka pastāv "ticami draudi" no Irānas puses. Lielbritānijas valdība ir brīdinājusi britu kuģus izvairīties no kuģošanas Hormuza šaurumā, kas ir viens no svarīgākajiem naftas transportēšanas ceļiem.

Lielbritānijas sūtnis ANO Džonatans Alens vēstulē ANO Drošības padomei apsūdzējis Irānu pretlikumīgā kuģa sagrābšanā. Vēstulē, teikts, ka nav nekādu pierādījumu par Stena Impero sadursmi ar zvejas kuģi, kā apgalvo Irāna. Tankkuģis esot atradies Omānas ūdeņos un tā raidītājs bijis ieslēgts, kad tam pietuvojušies Irānas spēki.

Irānas varasiestādes ir paziņojušas, ka tankkuģa liktenis atkarīgs no tā, vai apkalpe izmeklēšanā sadarbosies ar varasiestādēm. Teherāna pagalvo, ka visi apkalpes locekļi ir pie labas veselības.

Irāna ir publiskojusi video, kurā redzama Stena Impero sagrābšana. Tankkuģis tiek ielenkts ar ātrlaivām un uz tā no helikoptera pa trosi nolaižas karavīri.

Londonā bāzētā jūras drošības risku analītikas kompānija Dryad Global svētdien publiskoja arī audioierakstu, kurā dzirdama saziņa starp Stena Impero un reģionā esošo Lielbritānijas karaflotes fregati MS Montrose un Irānas patruļas laivu pirms tankkuģis tika sagrābts.

Ierakstā dzirdams, kā Irānas virsnieks paziņo Stena Impero, ka tam jāmaina kurss par 360 grādiem, piebilstot, ka pakļaušanās gadījumā nekas slikts nenotiks.

Spriežot pēc ieraksta, britu amatpersona no Montrose norādījusi Stena Impero, ka viņi kuģo starptautiskajos ūdeņos, ievērojot starptautiskās tiesības, tādēļ viņus nedrīkst aizturēt. Pēc tam britu amatpersona sazinājusies ar Irānas patruļas laivu, lūdzot apstiprināt, ka viņu nodoms nav pārkāpt starptautiskās tiesības, mēģinot pretlikumīgi aizturēt Stena Impero.

Irāna neņēma vērā Montrose brīdinājumu un tankkuģi aizturēja. Stena Impero ir nonācis Irānas rokās Lielbritānijai politiski saspringtā laikā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits