Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Minskā nosēdināta Ryanair lidmašīna ar Tihanovskas štāba locekli Protaseviču

Minskā nosēdināta aviokompānijas Ryanair reisa Atēnas-Viļņa lidmašīna, kurā atradies Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba loceklis, opozīcijas medija Nexta dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Kā tviterī paziņojis žurnālists, Tihanovskas padomnieks starptautiskajos jautājumos Franaks Vjačorka, Minskas varas iestādes sagrābušas lidmašīnu, lai vērstu represijas pret Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Pēc viņa teiktā, lai novirzītu lidmašīnu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs MiG -29, un Protaseviču Minskā aizturējusi Baltkrievijas kriminālpolicija.

"Viņi nolaupīja lidmašīnu gluži kā Somālijas pirāti," Vjačorka sacījis ziņu aģentūrai BNS, atgādinot, ka pirms nedēļas ar šo reisu lidojusi pati Tihanovska, kas acīmredzot arī būtu aizturēta, ja lidotu tagad.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai Interfax pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un lidmašīnu pārmeklējuši sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora Lietuvos oro uostai pārstāve Lina Beišiene aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Nexta redaktors Tadeušs Gičans tviterī raksta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, jo Protasevičs pirms izlidošanas pamanījis aizdomīga izskata vīriešus, kuri viņu fotografējuši. Kad lidmašīna ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, šie cilvēki izprovocējuši konfliktu ar apkalpi, lidmašīna nosūtījusi palīdzības lūgumu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt.

Tihanovskas štābs jau informējis par notikušo Ryanair biroju un Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO), pieprasot sākt izmeklēšanu un spert attiecīgus soļus - līdz pat Baltkrievijas izslēgšanai no organizācijas.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir specdienestu operācija lidmašīnas sagrābšanai, lai aizturētu aktīvistu un blogeri Protaseviču," teikts opozīcijas līderes izplatītajā paziņojumā.

Kā norāda Tihanovska, Baltkrievijas režīms pakļāvis draudiem lidmašīnas pasažierus un visu civilo aviāciju, lai izrēķinātos ar cilvēku, kurš bijis visu lielāko neatkarīgo Baltkrievijas interneta informācijas kanālu redaktors.

"Tikai šā iemesla dēļ viņš tiek saukts par teroristu, un par to viņam Baltkrievijā draud nāvessods," teikts paziņojumā. "No šīs dienas neviens cilvēks, lidojot virs Baltkrievijas, vairs nevar justies droši, ja jau režīms ļaunprātīgi izmanto pat aviācijas noteikumus, lai nolaupītu citādi domājošos."

Viļņā lidmašīnai bija jānolaižas plkst.13, bet platformas Flightradar informācija liecina, ka tā jau bija pietuvojusies Lietuvas robežai, kad pēkšņi mainīja kursu.

Kā norādījusi Tihanovska, Protasevičs agrāk strādājis par fotogrāfu Baltkrievijas medijos, savulaik viņš darbojies Čehoslovākijas prezidenta Vāclava Havela žurnālistikas programmā, bet 2019.gadā bijis spiests atstāt Baltkrieviju saistībā ar darbu kanālā Nexta. Pērn viņš aktīvi rakstījis par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām un tām sekojošajiem protestiem, tādēļ Aleksandra Lukašenko režīms pret Protaseviču safabricējis vairākas lietas un Baltkrievijas VDK viņu iekļāvusi teroristu sarakstos.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda izplatījis paziņojumu, kurā pieprasa, lai Minskas režīms nekavējoties atbrīvo Protaseviču, kuram Lietuva piešķīrusi patvērumu, un ļauj viņam un pārējiem lidmašīnas pasažieriem turpināt ceļu uz Viļņu.

Vienlaikus viņš aicinājis Eiropas Savienību (ES) un NATO reaģēt uz notikušo.

"Vēršos pie sabiedrotajiem NATO un Eiropas Savienībā, aicinot nekavējoties reaģēt uz apdraudējumu, ko Baltkrievijas režīms rada starptautiskajai civilajai aviācijai. Starptautiskajai sabiedrībai steidzami jārīkojas, lai šādi incidenti nevarētu atkārtoties," uzsvēris Nausēda, solot jau pirmdien par to runāt Briselē gaidāmajā Eiropadomes sēdē.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis norādījis, ka ziņas par starptautiska reisa lidmašīnas nosēdināšanu Minskā ir satraucošas. "Kopā ar starptautiskajiem partneriem mēs strādājam, lai panāktu visiem ceļotājiem drošu atgriešanos Viļņā," viņš ierakstījis feisbukā.

papildināta visa ziņa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits