Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nausēda aicina ES neielaist savā tirgū Astravjecas AES ražoto elektroenerģiju

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicinājis Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Komisijas (EK) vadītājus veikt stingrus pasākumus, lai panāktu, ka tiek apturēta Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas otrdien iedarbinātā Astravjecas atomelektrostacija (AES), kas uzskatāma par nedrošu, un nepieļautu tajā ražotās elektroenerģijas importu ES tirgū.

Vēstulē Eiropadomes priekšsēdētājam Šarlam Mišelam un EK prezidentei Urzulai fon der Leienai Nausēda uzsvēris, ka ir svarīgi turpināt pieprasīt, lai Baltkrievija izpilda visus ES veikto stresa testu ieteikumus un kodoldrošības standartus.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka vajadzīgi efektīvāki ES soļi, lai apturētu nedrošās Astravjecas AES darbību un pasargātu ES pilsoņu veselību un labklājību. Steidzamākais uzdevums ir paātrināt ES stresa testu ieteikumu ieviešanu Astravjecas atomelektrostacijā un likt lietā visas sviras, lai Baltkrievija apturētu Astravjecas AES darbību," uzsvēris Nausēda.

Pēc viņa teiktā, šobrīd ir īstais laiks pieņemt lēmumus, kas ierobežotu nedrošās trešo valstu kodolspēkstacijās ražotas elektroenerģijas nonākšanu ES tirgū.

"Aicinu ES neizturēties iecietīgi pret starptautisko kodoldrošības un vides standartu neievērošanu Astravjecas atomelektrostacijā un neielaist ES tirgū elektroenerģiju, kas ražota šai nedrošajā spēkstacijā, kā to dara Lietuva," norādījis prezidents, piebilstot, ka Lietuvas un reģiona drošības interesēs arī turpmāk centīsies augstākajā ES līmenī aktualizēt jautājumu par Astravjecas AES radīto apdraudējumu.

Pēc Nausēdas iniciatīvas ES līderi pagājušajā mēnesī pauda kopēju nostāju attiecībā uz nepieciešamību izlīdzināt konkurences nosacījumus ES elektroenerģijas ražotājiem un mudināt trešās valstis, tai skaitā Baltkrieviju, ievērot visaugstākos kodoldrošības un vides aizsardzības standartus.

Viņi arī uzsvēra, ka Astravjecas AES drošība Eiropas Savienībai ir prioritārs jautājums, no kura risināšanas būs atkarīga turpmākā ES un Baltkrievijas attiecību perspektīva.

Nausēda arī vērsis ES institūciju vadītāju uzmanību uz nepieciešamību operatīvi reaģēt ārkārtējās situācijās un paudis viedokli, ka ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko un kodolpētījumu centra izveide Lietuvā palīdzētu stiprināt ES noturību pret Astravjecas AES radīto apdraudējumu.

Kā ziņots, Lietuvas elektropārvades sistēmas operators "Litgrid" otrdien konstatēja, ka Baltkrievija sākusi elektroenerģijas ražošanu Astravjecas atomelektrostacijā, un Lietuva nekavējoties noteica nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas saskaņā ar likumu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no šīs un citām nedrošām kodolspēkstacijām trešajās valstīs, taču fiziski elektroenerģija joprojām turpina plūst uz Baltijas valstu tirgu.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits