Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nīderlandes aizsardzības ministre atkāpjas saistībā ar divu karavīru nāvi Mali

Nīderlandes aizsardzības ministre Žanīne Hennisa otrdienas vakarā atkāpās no amata pēc ziņojuma par divu karavīru nāvi, kas pērn notika Mali nejaušas mīnmetēju šāviņa eksplozijas laikā.

"Es esmu politiski atbildīga un uzņemos šo atbildību," Hennisa paziņoja parlamenta apakšpalātā Hāgā.

"Es atkāpjos no ministra amata un lūgšu viņa majestāti karali mani nekavējoties atbrīvot no tā," Hennisa sacīja pēc vairāk nekā četras stundas ilgām parlamenta debatēm par abu Nīderlandes karavīru nāvi, kuri dienēja kā ANO miera uzturētāji Mali.

Atlūgumu saistībā ar šo incidentu otrdien iesniedza arī Nīderlandes armijas pavēlnieks ģenerālis Toms Midendorps.

Nīderlandes karavīri Kevins Rogevelds un Henrijs Hovings, kas bija attiecīgi 24 un 29 gadus veci, 2016.gada jūlijā gāja bojā un vēl viens karavīrs tika nopietni ievainots ar šrapneli Kidalas pilsētā Mali ziemeļrietumos, kad šaušanas mācību laikā negaidīti eksplodēja mīnmetēja šāviņš.

Hennisa atkāpās dažas dienas pirms tam, kad Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņos par jaunas valdības izveidošanu, kurā viņa būtu spēlējusi svarīgu lomu.

Aizsardzības ministre bija pakļauta smagam politiskam spiedienam, kopš Nīderlandes Drošības pārvalde (OVV) pagājušo ceturtdien publicēja galīgo ziņojumu par minēto incidentu. Šajā ziņojumā bija nosodīti "nopietni trūkumi", kas noveda līdz abu karavīru nāvei.

Drošības pārvalde savā ziņojumā konstatēja, ka armija izmantojusi vecus šāviņu krājumus, kurus tā 2006.gadā nopirka "ar ASV Aizsardzības ministrijas palīdzību laika trūkuma apstākļos".

Šīs munīcijas iegādes laikā Nīderlandes Aizsardzības ministrija "izlaida savu procedūru un kontroles pasākumu izpildi ... jo pieņēma, ka ASV armija jau lieto šo munīciju un ir veikusi drošības pārbaudes," teikts OVV ziņojumā.

Tika konstatēts, ka šāviņam "bija vājās vietas konstrukcijā, kuras ļāva tajā iesūkties ūdenim," un mitrums apvienojumā ar karstumu nozīmēja, ka šis šāviņu krājums bija "nestabils un triecienjutīgs".

Nīderlande kopš 2014.gada aprīļa piedalās ANO stabilizācijas misijā Mali (MINUSMA) un ir dislocējusi šajā valstī apmēram 400 karavīrus, četrus helikopterus Apache un trīs helikopterus Chinook.

MINUSMA misijas gaitā ir gājuši bojā 80 ANO miera uzturētāji, un dzīvā spēka zaudējumu ziņā šī ir bijusi dārgākā ANO misija kopš 1993.-1995.gada misijas Somālijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits