Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No cietuma atbrīvotā kurdu deputāte sola turpināt badastreiku

No cietuma atbrīvotā Turcijas kurdu Tautas demokrātiskās partijas (HDP) deputāte Leila Givena solījusi turpināt badastreiku līdz varasiestādes uzlabos ieslodzījuma apstākļus kurdu līderim Abdullam Edžalanam.

Givena pieteica badastreiku 8.novembrī, pieprasot, lai varasiestādes ļauj ģimenes locekļiem un advokātiem apmeklēt Edžalanu, kurš, kā skaidro deputāte, tiek nelikumīgi turēts izolācijā cietumā Marmora jūras salā.

Pati Givena tika aizturēta 2018.gada janvārī par to, ka bija kritizējusi Turcijas militāro operāciju pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā. Ankara uzskata šos kaujiniekus par Turcijā aizliegtās separātiskās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru.

Politiķes veselības stāvoklim badastreika dēļ pasliktinoties, Turcijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma viņu atbrīvot, piemērojot viņai uzraudzību ārpus cietuma.

Givena atzina, ka viņas prasības ir "kliedziens tumsā", piebilstot, ka viņa sākusi badastreiku, esot gatava mirt par šo mērķi.

55 gadus vecā politiķe trešdien sniedza interviju ziņu aģentūrai AFP savās mājās Dijarbakirā. Viņa paziņoja, ka ir apņēmības pilna turpināt badastreiku, neskatoties uz riskiem savai veselībai.

"Šai rīcībai ir viens konkrēts mērķis: kā kurdu politiķe es esmu turpinājusi apgalvot, ka Edžalana izolācija ir nehumāna," skaidroja Givena.

Izrādot solidaritāti Givenai, Turcijas cietumos badastreiku sākuši aptuveni 250 ieslodzītie.

Kamēr Givena atradās cietumā Dijarbakirā, valdība šomēnes atļāva Edžalanam tikties ar savu brāli Mehmetu. Viņi nebija tikušies vairāk nekā divus gadus.

"Es nevēlos neko, ko neatļauj likums," sacīja Givena, uzsverot, ka Edžalanam būtu jāļauj izmantot tiesības, kas viņam pienākas saskaņā ar Turcijas likumiem.

"Mans ir viens vienīgs mērķis: lai izolācija tiek atcelta," paziņoja Givena.

Viņa sacīja, ka Edžalana brālis šonedēļ viņu apciemojis un pastāstījis par tikšanos.

Edžalans caur savu brāli nodeva ziņu, ka nevienam viņa dēļ nevajadzētu mirt, nedz aizdedzinoties, nedz no badastreika, atklāja Givena, piebilstot, ka ievērot badastreiku bijis viņas personisks lēmums.

Giuvenu mājās uzmana brīvprātīgs veselības aprūpes darbinieks un visiem viesiem jāvalkā medicīniskas maskas un bahilas, lai samazinātu infekcijas risku.

Givena sacīja, ka viņas veselības stāvoklis ir labs, ņemot vērā apstākļus, taču viņa atteikusies iziet plašākas medicīniskās pārbaudes.

Politiķe atklāja, ka viņu apmeklējusi Dijarbakiras ārstu palātas delegācija, lai veiktu izmeklējumus, taču viņa atteikusies.

Givena sacīja, ka jūtas ļoti vāja, bet ārstēšanai nav piekritusi.

Viņa piebilda, ka līdz šim nav kontaktējusies arī ar valdības amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits