Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Norvēģija, Īrija un Spānija paziņo par Palestīnas valsts atzīšanu

Norvēģija, Īrija un Spānija trešdien paziņoja, ka atzīs Palestīnas valsti, savukārt Izraēla uz to reaģēja, nekavējoties atsaucot savus vēstniekus šajās trīs valstīs.

Visa trīs gatavojas atzīt Palestīnas valsti no 28.maija.

Norvēģija un Spānija gatavojas atzīt Palestīnas valsti no 28.maija, savukārt Īrija nav darījusi zināmu atzīšanas datumu.

Par plāniem atzīt Palestīnas valsti Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre pavēstīja Oslo, Spānijas valdības vadītājs Pedro Sančess - Madridē, bet Īrijas premjers Saimons Heriss - Dublinā.

Izraēla nekavējoties paziņoja, ka atsauc savus vēstniekus Norvēģijā, Īrijā un Spānijā uz konsultācijām.

Izraēla iepriekš uzsvērusi, ka Palestīnas valsts atzīšanas plāni ir "balva terorismam", kas samazina izredzes sarunu ceļā pārtraukt karadarbību Gazas joslā.

Taču Norvēģija, kurai gadu gaitā ir bijusi nozīmīga loma Izraēlas un palestīniešu konflikta risināšanā diplomātijas ceļā, norādīja, ka atzīšana nepieciešama, lai Gazas kara laikā atbalstītu mērenos spēkus.

"Kara laikā, kad desmitiem tūkstošu cilvēku ir nogalināti un ievainoti, mums ir jāsaglabā vienīgā alternatīva, kas piedāvā politisku risinājumu gan izraēliešiem, gan palestīniešiem, -  divas valstis, kas dzīvo viena otrai līdzās, mierā un drošībā," sacīja Stēre.

"Palestīnas atzīšana ir līdzeklis, lai atbalstītu mērenos spēkus, kas šajā ieilgušajā un nežēlīgajā konfliktā zaudē pozīcijas," viņš teica.

"Tas galu galā varētu ļaut atsākt procesu, kas vērsts uz divu valstu risinājuma panākšanu, un dot tam jaunu impulsu," piebilda Norvēģijas premjers.

Sančess parlamentā sacīja, ka 28.maijā Spānijas valdība apstiprinās Palestīnas valsts atzīšanu, un uzsvēra, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ar savu "sāpju un iznīcināšanas" politiku Gazas joslā "apdraud divu valstu risinājumu".

Savukārt  Heriss teica, ka šī ir "vēsturiska un svarīga dienu Īrijai un Palestīnai".

Jau gadu desmitiem tiek uzskatīts, ka  Palestīnas valsts oficiāla atzīšana būs miera procesa starp palestīniešiem un izraēliešiem noslēgums.

ASV un lielākā daļa Rietumeiropas valstu ir paziņojušas, ka ir gatavas nākotnē atzīt Palestīnas valstiskumu, bet ne pirms vienošanās par tādiem sarežģītiem jautājumiem kā galīgās robežas un Jeruzalemes statuss.

Tomēr Palestīnas valsti ir atzinušas vairāk nekā 140 ANO dalībvalstis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits