Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Norvēģijā plāno gan "Tesla nodokli", gan aizliegt ar iekšdedzes dzinēju aprīkotu auto tirdzniecību

Norvēģija, kas ir pasaules līderis nulles emisiju automašīnu izmantošanā, ceturtdien prezentējusi "Tesla nodokli" ar mērķi mazināt priekšrocības, ko bauda arī apjomīgāku elektroauto īpašnieki. Vienlaikus valsts izvirzījusi mērķi līdz 2025. gadam pārtraukt jaunu auto ar iekšdedzes dzinējiem tirdzniecību.

Elektroauto pircēji šajā valstī atbrīvoti no prāviem nodokļiem (salīdzinot ar tradicionālas degvielas auto), kas veicinājis, ka elektrisko spēkratu īpatsvars kopējā auto parkā šā gada sākumā sasniedzis 20% no visām pirmoreiz reģistrētajām automašīnām. Tas būtiski pārsniedz elektroauto popularitāti jebkurā citā valstī.

Tomēr valdības sagatavotajā un Norvēģijas parlamentā iesniegtajā likumprojektā paredzēts atcelt vienreizēju atbrīvojumu no nodokļa tām jaunajām elektriskajām automašīnām, kuru svars pārsniedz divas tonnas.

Skaidrojot ierosinātās nodokļu izmaiņas, finanšu ministrs Sivs Jensens apgalvoja, ka, lai arī elektroauto nav dabai kaitīgo emisiju, lielākie un smagākie elektroauto nodara līdzvērtīgu kaitējumu ceļiem, kā arī, tāpat kā jebkuras automašīnas, noslogo satiksmi kā jebkuras automašīnas, tāpēc brauktuvju uzturēšanas vārdā šo auto īpašniekiem nebūtu piemērojama ievērojamā atlaide.

Priekšlikums nekavējoties nodēvēts par "Tesla nodokli", jo tas galvenokārt ietekmē šī amerikāņu auto ražotāja augstākās klases modeļu cenu. Atceļot nodokļa atlaidi, piemēram, jauna Tesla X maksātu par apmēram 70 000 kronu jeb 7500 eiro vairāk. Valdības piedāvājums izsaucis asas debates.

"Tā ir nodokļu bumba," aģentūrai AFP izteikusies Norvēģijas Elektroauto asociācijas ģenerālsekretāre Kristīna Bū. "Tas ir negaidīti gan autovadītājiem, gan auto ražošanas nozarei, kas ir slikts signāls kā norvēģiem, tā visai pasaulei", jo elektroauto izplatības ziņā Norvēģija ir paraugs citiem.

Viņa uzsvērusi, ka Norvēģijai ir vērienīgs mērķis līdz 2025. gadam pārtraukt pārdot jaunus auto ar iekšdedzes dzinējiem un valsts, kas ir ievērojams naftas produkcijas ražotājs, ir līdz šim dažādi stimulējusi elektrisko automobiļu popularitāti.

Norvēģijā elektroauto īpašniekiem pienākas vēl dažādas priekšrocības - gan jau pieminētie nodokļu atvieglojumi, kas ļauj turīgākajiem iegādāties dārgos Tesla auto par labu cenu, gan arī ļauj bez maksas novietot auto stāvvietās, gan izmantot sabiedriskā transporta joslas.

Priekšlikums par "Tesla nodokli" izpelnījies pretiniekus arī parlamentā. Centriski labējo politisko spēku pārstāvji jau izteikušies, ka 2015. gadā pieņemtajā likumdošanā uzsvērts, ka piešķirtie nodokļu atvieglojumi elektriskajām automašīnām noteikti līdz 2020. gadam.

Top komentāri

otrs viedoklis
o
Uzrakstīt ir viens, bet kurš grasās atsaukt, kad raksts vairs neatspoguļo patiesību? Pirms mēneša likumprojektā tiešām bija "Tesla nodoklis", kas skartu smagākos elektroauto (tieši Teslas), bet dienu pirms (!) šī raksta publicēšanas (t.i. 22 novembrī) Norvēģijā pieņēma budžetu, kurā šīs izmaiņas tomēr vairs neietilpst. Diena.lv ir nokavējusi veselu dienu un pie tam publicē nepatiesību.
trusim nejaukajam
t
Lai uzražotu vienu elektroauto atmosfērā tiek izgāzts tikpat daudz kaitigoo izmešu cik iekšdedzes auto izmet 20 gadu ekspluatācijā. vēl neviens nav izdomājis ko darīt ar izlietotajiem akumulatoriem, tos visdrīzāk noglabās kādā Latvijas tukšākā nostūra sūdu glabātuvē nakamajiem gadsimtiem... Pētījumi parāda, ka pasaulē baterijām nepieciešamo kobaltu iegūst Kongo Demokrātiskajā republikā ar mazu bērnu palīdzību, iegulē jaunumos, ko tas nozīmē! Eko vai patiesībā bērnu asiņu auto?
Henks
H
Nekādu palielinātu izmešu tur nav, tukša muldēšana.grafeīna baterijas tiek ražotas no grafīta.utilizēt kadmiju nav nepieciešams.nodokļi ir jāmaksā it sevišķi tādā naftas lielvalstī kā Norvēģijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits