Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Par Lietuvas Seima spīkeru ievēlēts zaļzemnieku kandidāts Viktors Pranckietis

Lietuvas jaunā sasaukuma Seims, kas pirmdien pulcējies uz savu pirmo sēdi, parlamenta spīkera amatā aizklātā balsojumā ievēlējis Zemnieku un zaļo savienības kandidātu, Aleksandra Stulginska universitātes Agronomijas fakultātes dekānu, profesoru Viktoru Pranckieti. Par viņu balsojuši 93 deputāti.

Otru kandidātu - Euģēniju Ģentvilu, kas pirms tam jau ievēlēts par opozīcijas partijas Liberāļu kustības frakcijas priekšsēdētāju, atbalstījuši 36 deputāti. Vēl 11 biļeteni atzīti par nederīgiem.

58 gadus vecais Pranckietis 1998.gadā aizstāvējis doktora disertāciju biomedicīnas zinātnēs, 2015.gadā ievēlēts Kauņas rajona pašvaldības padomē.

Uzrunājot Seimu pirms spīkera vēlēšanām, Pranckietis uzsvēris, ka Lietuvai ir vajadzīgs spēcīgs Seims un stipra parlamentārā kontrole.

"Pēc vēlētāju gribas nomainījusies lielākā daļa Seima deputātu. Sabiedrība atvērusi Seima durvis 141 deputātam, tai skaitā 82 jauniem parlamenta locekļiem jeb 60% [no deputātu kopskaita]. Neignorēsim cilvēku pausto gribu - šo pārmaiņu iniciatīvu, pieņemsim to. Cilvēki likuši uz jauno Lietuvas Republikas Seimu savas cerības, un es to gribētu nosaukt par Cerības Seimu," viņš norādījis.

"Mūsu uzdevums ir strādāt labāk un būt labākiem. Būsim labi, bet nebūsim labiņie. Raudzīsimies ilglaicīgā, nevis īslaicīgā perspektīvā," sacījis Pranckietis, piebilstot, ka deputātu darba rezultātus nevajadzētu vērtēt pēc iesniegto likumprojektu skaita, jo puse no tiem netiek pieņemti.

"Pirms rosinām likumprojektus, mums jāpārliecinās par to nepieciešamību. (..) Likumu izstrādē mums jāpāriet no kvantitātes uz kvalitāti," viņš uzsvēris.

Pranckietis arī norādījis, ka pašreizējā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā Lietuvā nedrīkst pieļaut atsvešināšanos starp sabiedrību un eliti.

"Pašlaik mums vajadzīgs kvalitatīvi spēcīgs un aktīvs Seims. Visiem varas posmiem - Seimam, prezidenta institūcijai, valdībai, tiesu varai - jāstrādā saskaņoti," sacījis zaļzemnieku kandidāts.

Tikmēr liberāļu kandidāts Ģentvils savā uzrunā izteicās, ka nolēmis kandidēt uz Seima spīkera amatu tādēļ, lai "nodrošinātu kolēģiem izvēli".

"Tā šodien ir mana nopietnā izvēle, lai nodrošinātu Seima opozīcijas tiesības un prestižu, bet varbūt arī visa Seima prestižu - lai nebūtu jāizvēlas no viena [kandidāta]," viņš sacījis.

Runājot par zaļzemnieku programmu, Ģentvils atzinis, ka nepiekrīt dažām nostādnēm viņu pasaules uzskatā, tomēr priecājas, ka "tas ir konkrēts pasaules uzskats".

"Ir lietas, ko es nevarēšu atbalstīt, bet paraugieties, cik daudz tur ir labu lietu, kuras mums kā parlamentam noteikti jāīsteno!" piebildis liberāļu frakcijas vadītājs.

Pranskieša kandidatūru bija izvirzījuši 78 Seima deputāti, Ģentvila - 27. Saskaņā ar Seima statūtiem spīkera kandidatūras izvirzīšanai vajadzīgs vismaz desmitās daļas deputātu atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits