Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Parīzē dzelteno vestu protestos atkal uzliesmo vardarbība

Francijā 13. nedēļas nogali pēc kārtas turpinoties dzelteno vestu protestiem, Parīzē starp demonstrantiem un policiju atkal izcēlušās sadursmes. Neskatoties uz demonstrantu skaita samazināšanos salīdzinājumā ar protestu apogeju pagājušā gada nogalē, arī šajā sestdienā pilsētu ielās visā Francijā izgājuši tūkstošiem cilvēku.

Parīzē policija, lai izklīdinātu demonstrāciju pie Nacionālās sapulces, lika lietā stekus, asaru gāzi un trokšņa granātas.

Lai gan vairums demonstrantu gājienā, kas sākās Elizejas laukos, nebija agresīvi, daži protestētāji, kuru sejas sedza maskas, mēģināja izlauzties caur policijas nožogojumiem pie parlamenta un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem. Gājienam turpinoties uz Eifeļa torni, protestētāji sāka demolēt autobusa pieturas, kā arī dauzīt ielu malās esošās automašīnas un veikalu skatlogus. Agresīvi noskaņotie piketu dalībnieki dedzināja arī atkritumu tvertnes un motociklus. Uguns pielaista arī vismaz vienai automašīnai.

Sadursmju laikā pie Nacionālās sapulces viens no protestētājiem zaudējis roku. Aculiecinieki stāsta, ka ievainotais cietis no policijas izšautās apdullinošās granātas. Policija jau iepriekš ziņoja, ka kāds demonstrants guvis rokas traumu, taču sīkākas ziņas par viņa stāvokli nesniedza.

Policija aizturējusi vismaz 17 cilvēkus.

Tūkstošiem cilvēku izgājuši arī Vidusjūras ostas pilsētu Marseļas un Monpeljē ielās. Demonstrācijas notikušas arī dzelteno vestu galvenajos atbalsta punktos Francijas dienvidrietumos - Bordo un Tulūzā, kā arī vairākās pilsētās valsts ziemeļos un rietumos.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem uz plkst.14 protestētāju skaits bija sasniedzis 12 100, no kuriem 4000 piedalījās demonstrācijās Parīzē.

Tas ir mazāk nekā pagājušajā nedēļā, taču jau pagājušās nedēļās varasiestāžu datus apstrīdēja gan paši protestu organizatori, gan neatkarīgie vērtētāji, kas veica demonstrantu uzskaiti mediju uzdevumā.

Dzelteno vestu kustība radās kā stihiska reakcija uz valdības ieceri paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, taču ar laiku tā izvērtās plašākā kustībā, atspoguļojot vispārējo neapmierinātību ar prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Šobrīd dzeltenās vestes paudušas gatavību kā jauns politisks spēks startēt maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, taču kustība ir politiski sašķelta un tai joprojām nav formālu līderu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Francija patiešām ir "Eiropas slimnieks".
gan jau
g
tie demolētāji ir iefiltrēti no valdības puses... Ak, nepatīk sašķeltība - ja būtu viens/daži līderi - tad varētu veikli tikt galā ar protestētājiem, kā, piemēram, Latvijā ar "virsarodbiedra" Siliņa palīdzību ?!!
Makrona policija
M
"Policija jau iepriekš ziņoja, ka kāds demonstrants guvis rokas traumu, taču sīkākas ziņas par viņa stāvokli nesniedza." Internetā ir video (gilets jaunes main arrachée) - cilvēkam nav plaukstas, acīmredzot policistu mestā granāta ir uzsprāgusi rokas tuvumā, plaukstas vietā ir sarkano dzīslu pušķis, cilvēks ir šoka stāvoklī. Vismaz viens līdzīgs gadījums bija decembrī, cilvēks ir palicis bez plaukstas. Demonstrāciju laikā vismaz 16 cilvēki ir palikuši bez acs policistu šāvienu rezultātā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits