Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pēc sprādziena gāzes sadales stacijā Austrijā Eiropā strauji aug gāzes cenas

Austrijā vienā no Eiropā lielākajām gāzes sadales stacijām otrdien nograndis sprādziens, nogalinot vienu un ievainojot 18 cilvēkus. Vairākās valstīs gāzes cenas strauji kāpušas, ņemot vērā iztrūkumus plānotajās gāzes iegādēs.

Avārijas skartais gāzes sadales punkts ir ļoti būtisks kopējam Eiropas gāzes tranzītam. To apliecina fakts, ka Itālija negadījuma rezultātā radīto gāzes piegāžu iztrūkuma dēļ izsludinājusi ārkārtas stāvokli un šajā valstī dabasgāzes cena dienas laikā augusi par 150% līdz 60 eiro par megavatstundu, vēsta Reuters. Problēmas gāzes iztrūkuma dēļ gaidāmas arī Horvātijai.

Ārkārtas stāvoklis sniedz Itālijas valdībai īstenot ārkārtas pasākumus, lai apmierinātu enerģijas pieprasījumu, piemēram, ļaujot ogļu un naftas spēkstacijām darboties ar pilnu jaudu.

Savukārt Lielbritānijā, kas ir Eiropā lielākais gāzes tirgus, gāzes cena tūlītējai piegādei kāpusi par 35%, sasniedzot četros gados augstāko līmeni, vēsta The Guardian. Slovākijā gāzes tranzīts uz Austriju ir apturēts.

Baumgartenas gāzes sadales vietas operators Gas Connect uzsvēris, ka sprādziena radītās problēmas neietekmēšot dabasgāzes piegādes Vācijai, taču apstiprināja, ka piegādes ievērojami būs ietekmētas uz Itāliju un Balkānu valstīm.

Gāzes cauruļvadi avārijas vietā bojājumu novēršanas nolūkā vēl kādu brīdi netiks izmantoti.

Tikmēr Krievijas uzņēmums Gazprom paziņojis, ka mēģinās novirzīt gāzi uz citām sadales stacijām, lai nodrošinātu nepārtrauktas piegādes.

Incidents noticis Baumgartenā netālu uz austrumiem no Vīnes. Šajā objektā gāze tiek saņemta no Krievijas, Norvēģijas un citām valstīm.

Pēc sprādziena sācies ugunsgrēks, kas diezgan ātri likvidēts. Policija mudināja cilvēkus apbraukt Baumgartenas apkaimi, kas atrodas netālu no Austrijas robežas ar Slovākiju.

Baumgartenas gāzes krātuvē ik gadu tiek iepumpēti ap 40 miljoni kubikmetru gāzes un tālāk tā tiek sadalīta uz citām Eiropas valstīm, ieskaitot Vāciju un Itālijas ziemeļus.

Kā sprādziena un ugunsgrēka iemesls nosaukta kāda tehniska kļūme, taču sīkāk tas neesot paskaidrots.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

a13
a
Baumgartenas gāzes krātuvē ik gadu tiek iepumpēti ap 40 miljoni kubikmetru gāzes ================ Kas nu tā par krātuvi, Inčukalna pazemes gāzes krātuves ietilpība ir 4,47 miljardi m³, no kuriem 2,32 miljardi m³ ir aktīvā (regulāri izsūknējamā) dabasgāze. Krātuves ietilpību iespējams palielināt līdz 3,2 miljardiem m³ aktīvās dabasgāzes
bencīns (man saujā)
b
krieviem kautkā neiet ar naftas un gāzes businesu , kā Jums šķiet kur te aizķeras?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits