Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Pie Francijas vēstniecības Viļņā protestē pret Mistral pārdošanu Krievijai

Pie Francijas vēstniecības Viļņā piektdien sarīkota protesta akcija pret kara kuģu_ Mistral _pārdošanu Krievijai, vēršot uzmanību uz to, ka ieroču tirdzniecība ar šo valsti apdraud gan Eiropas, gan, iespējams, arī visas pasaules drošību.

Iepretī vēstniecības ēkai bija sapulcējušies aptuveni pussimts cilvēku ar Lietuvas, Ukrainas un NATO karogiem. Viņi kopīgi nodziedāja "Mistraljēzu" - pārfrāzētu Francijas valsts himnu "Marseljēzu", kā arī Lietuvas un Ukrainas himnas.

Protesta akcija notika pēc Seima opozīcijas partijas - Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu - deputāta Manta Adomēna ierosmes. Kā izteikusies šīs partijas pārstāve Eiropas Parlamenta deputāte Radvile Morkūnaite-Mikulēniene, vērojot situāciju Ukrainā un Krievijā un lemjot par ES sankcijām, uzmanību piesaista "dažas valstis, kas nav izdarījušas elementārāko, ko varētu izdarīt - apturēt bruņojuma pārdošanu Krievijai".

"Ja šādas valstis atmostos, kā to izdarīja Vācija, apturot vienu līgumu, tā būtu ļoti laba zīme Eiropas Savienībai un tās pilsoņiem, kuri saka, ka mūsu reakcija ir pārāk vāja," viņa piebildusi.

Uz protesta akciju bija sapulcējušies visdažādākā vecuma cilvēki. "Sekoju notikumiem Ukrainā. Par akciju uzzināju feisbukā," stāstījusi jaunā māmiņa Egle, kas pie Francijas vēstniecības bija ieradusies ar bērniņu uz rokām. Pēc viņas teiktā, nav pieļaujama karakuģu pārdošana valstij, kas veic militāru darbību pret Ukrainu.

"Krievija jau tā ir bruņojusies līdz zobiem, kādēļ to apbruņot vēl?" vaicājis protestētājs Artūrs, atzīdams, ka arī viņam nav saprotama ieroču pārdošana Krievijai, kas okupējusi daļu Ukrainas teritorijas.

Jau ziņots, ka Lietuvā piektdienas pēcpusdienā gaida ierodamies Francijas aizsardzības ministru Žanu Īvu Ledriānu, kas pirms tam Igaunijā paziņoja, ka Francija piedāvā četrus iznīcinātājus NATO patruļām Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Francija līdz oktobrim atlikusi lēmuma pieņemšanu par karakuģu  Mistral pārdošanu Krievijai.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss iepriekš izteicās, ka Parīze varētu atcelt ar Krieviju parakstīto līgumu par Mistral pārdošanu, ja pārējās ES valstis spers līdzīgus soļus.

Viduseiropas un Austrumeiropas valstis paudušas bažas par šo Krievijas un Francijas darījumu jau kopš 2009.gada, kad par to tika paziņots pirmo reizi.

Lietuvā Ledriāns tiksies ar aizsardzības ministru Jozu Oleku. Sarunas gaitā paredzēts apspriest situāciju Ukrainā, NATO un Eiropas Savienības drošību, dalību starptautiskajās operācijās, ES Austrumu partnerību un citus jautājumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits