Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Piecu Igaunijas parlamenta frakciju vadītāji aicina premjeru atkāpties

Piecu Igaunijas parlamenta frakciju - tostarp divu valdošās koalīcijas partiju - priekšsēdētāji pēc sanāksmes otrdien ir izteikuši aicinājumu premjerministram Tāvi Reivasam, kurš ir valdošās Reformu partijas priekšsēdētājs, līdz trešdienas plkst.14 atkāpties no valdības vadītāja amata, pretējā gadījumā visu piecu frakciju deputāti balsojumā parlamentā atbalstīs neuzticības izteikšanu premjeram.

Reformu partijas koalīcijas partneru - Tēvzemes un Res Publica savienības (IRL) un Sociāldemokrātiskās partijas (SDE) -, kā arī opozīcijā esošo Centra partijas, Brīvās partijas un Konservatīvās tautas partijas (EKRE) frakciju priekšsēdētāji pēc kopīgas sanāksmes paziņoja, ka premjera centieni noturēties amatā apdraud Igaunijas attīstību, paziņojumā norādīja Igaunijas lielākais opozīcijas spēks Centra partija.

Frakciju priekšsēdētāji secinājuši, ka valdības vadītājs neapzinās, ka Reformu partija nav pielīdzināma Igaunijas Republikai.

"Tāvi Reivasa lēmums neatkāpties un gaidīt šodienas neuzticības pieteikumu parāda Reformu partijas augstprātību un nespēju pieņemt lēmumus, kas būtu Igaunijas interesēs," lasāms partiju frakciju kopīgajā paziņojumā. "Mēs aicinām premjerministru atkāpties līdz rītdienas pulksten 14. Pretējā gadījumā visas piecas partijas izteiks viņam neuzticību, kas ir līdz šim nepieredzēta situācija. Igaunija ir demokrātiska valsts, un ir pienācis laiks premjerministram atzīt, ka šī koalīcija ir izjukusi," tajā piebilsts.

Piecu parlamenta frakciju līderi uzsvēra, ka Reformu partijas, IRL un SDE valdības koalīcija realitātē vairs nepastāv. "Premjerministrs, kurš par katru cenu turas pie savām pozīcijām, kaitē valstij. Ja mēs vēlamies pārraut pašreizējo strupceļu, Igaunijai ir vajadzīga jauna valdība, un pirmais solis ir valdības vadītāja gāšana," teikts paziņojumā.

SDE un IRL valdes pirmdienas vakarā aicināja Reivasu atkāpties, bet viņš otrdien paziņoja, ka to nedarīs.

Lai izteiktu neuzticību valdības vadītājam, par to ir jānobalso vismaz 51 no 101 parlamenta deputāta.

Pēc tam, kad Centra partijas kongresā aizvadītajā nedēļas nogalē šī politiskā spēka ilggadējais līderis Edgars Savisārs tika nomainīts ar Jiri Ratasu, Igaunijā ir izraisījusies valdības krīze. Valdošajā koalīcijā ietilpstošās Sociāldemokrātiskā partija un Tēvzemes un Res Publica savienība pārmet Reformu partijai, kā tā cenšas izveidot jaunu valdošo koalīciju ar Centra partiju, taču Reivass to noliedzis. Savukārt SDE priekšsēdētājs Jevgeņijs Osinovskis paziņojis, ka arī viņa vadītā partija ir gatava sākt sarunas par jaunas valdības veidošanu un gadījumā, ja jaunā valdība tiks veidota kopā ar Centra partiju, par premjeru varētu kļūt Ratass.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits