Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Polijā sākas ANO klimata konferences noslēdzošā fāze

ANO klimata konferencē Polijā pirmdien sākas noslēdzošā un pati svarīgākā fāze, kurā valstu ministriem jāvienojas par noteikumiem izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Ministri un valstu sekretāri pirmdien sāks sarunas par atsevišķu valstu mērķiem klimta jomā un apspriedīs finansiālo palīdzību jaunattīstības valstīm.

Konferences mērķis ir atdzīvināt pirms trim gadiem panākto Parīzes klimata vienošanos, no kuras atkāpušās vairākas valstis, tostarp ASV.

Konference tika atklāta pagājušajā pirmdienā un ilgs līdz 14.decembrim. Tajā piedalās pārstāvji no gandrīz 200 valstīm.

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Taču eksperti prognozē, ka vidējās temperatūras pieaugums līdz 2100.gadam var pārsniegt trīs grādus pēc Celsija, un aicina valdības pielikt lielākus pūliņus klimata izmaiņu ierobežošanai, nekā tās apņēmušās līdz šim.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs konferences svinīgajā atklāšanā sacīja, ka pasaule "nonākusi dziļās nepatikšanās ar klimata izmaiņām," un "daudziem cilvēkiem, reģioniem un pat valstīm tas jau tagad ir dzīvības un nāves jautājums."

"Mēs nesagaidīsim 2020.gadu ar to, kas tika solīts Parīzē," atzina Gutērrešs, vienlaikus uzsverot, Parīzē dotie solījumi ir nepietiekami.

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Eiropa rada tikai 10% no visa piesārņojuma, bet tas netraucē savus iedzīvotājus žņaugt ar absurdām normām un ierobežojumiem. Bez tam "klimata pārmaiņas" kalpo kā lielisks arguments nodokļu celšanai. Tas ir "zaļais terors".
Žaks Paganels
Ž
Tikko pa īstam sāksies bruņošanās sacensība, tā visas klimata pārmaiņas tiks piemirstas. Vienīgais glābiņš ir savlaicīgi nodrošināt globālās sasilšanas politikai vairāk vai mazāk stabilu naudas tērcīti.
TrollisJT
T
Noslēdzošā fāze... kaut tā pilnībā noslēgtu ekoloģiskās demagoģijas plūdus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits