Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Polijas opozīcija publicē alternatīvu ziņojumu par Smoļenskas aviokatastrofas iemesliem

Smoļenskas aviokatastrofa, kurā dzīvību zaudēja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un vēl 95 cilvēki, notikusi sprādzienu rezultātā, konstatēts Polijas parlamenta opozīcijas partijas "Likums un taisnīgums" deputātu izveidotās izmeklēšanas komisijas ziņojumā. Ziņojums 28 mēneši pēc Smoļenskas pirmdien publicēts frakcijas mājaslapā.

Deputāta Antoņija Macereviča vadītās komisijas 169 lappušu garajā ziņojumā tiek apstrīdēti oficiālās komisijas secinājumi. Katastrofa nav notikusi slikto laika apstākļu vai pilotu kļūdas, bet gan lidmašīnā notikušo sprādzienu dēļ. Par to liecina ziņojuma autoru izmeklēšanā iesaistīto ekspertu veikto eksperimentu rezultāti. "Kā var spriest pēc šīs rekonstrukcijas, ticamākais traģēdijas iemesls bija sprādzieni, kas lidmašīnu iznīcināja gaisā, un tas nozīmē, ka traģēdijā vainojami nevis piloti vai atmosfēras apstākļi, bet gan līdz šim nenoskaidrotas personas," teikts ziņojumā.

Opozīcijas ziņojuma divi galvenie eksperti ir poļu izcelsmes amerikāņu zinātnieki Veslavs Binenda un Kazimežs Novačiks. Atbilstoši viņu versijai lidmašīnas sadursme ar koku nevarēja izraisīt tās spārna saārdīšanu, bet lidojuma parametriskais reģistrators it kā esot piefiksējis lidmašīnā divus "spēcīgus satricinājumus", ziņojuma autori citē trešā eksperta Gžegoša Šuladziņska secinājumus. Viņš uzskata, ka arguments par labu šai versijai ir tas, kā izsvaidītas lidmašīnas atlūzas, pasažieru savainojumu un lidmašīnas daļu bojājumu raksturs, kā arī liecinieku liecības.

2010.gada 10.aprīlī Kačiņskis kopā ar augstām valsts amatpersonām lidmašīnā devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Avārija notika biezā miglā.

Maskavas veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka Kačiņska delegācijas amatpersonas izdarīja spiedienu uz nepieredzējušajiem pilotiem, liekot veikt piezemēšanos nepiemērotajos laikapstākļos. Arī oficiālās Varšavas veiktajā izmeklēšanā secināts, ka lidaparāta apkalpe pieļāva kļūdas, taču daļa vainas tika novelta arī uz Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits