Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Porošenko: Lietuvas balss starptautiskajās organizācijās būtiski palīdzējusi Ukrainai

Lietuva sniegusi Ukrainai būtisku atbalstu, pievēršot starptautiskās sabiedrības uzmanību Krievijas agresijai, pirmdien uzsvēra Ukrainas prezidents Petro Porošenko, runājot kopīgā preses konferencē ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

"Dažkārt Lietuvas skaļā balss Eiropas Komisijā, ANO Drošības padomē un citās starptautiskajās organizācijās Ukrainai ļoti palīdzējusi," viņš norādīja.

Kā atgādināja Porošenko, pirms trim gadiem Viļņā Ukrainai bija paredzēts parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, taču toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs atteicās to darīt, un tūlīt pēc tam Kijevā sākās sabiedrības protesti, kas beidzās ar varas gāšanu.

"Septiņus mēnešus vēlāk es šo līgumu parakstīju Briselē," sacīja Ukrainas prezidents, piebilstot, ka Ukrainai ir svarīgs un vajadzīgs visa veida atbalsts, ko sniedz Lietuva.

"Palīdzība militārajā un tehniskajā ziņā gan nebija īpaši liela, tomēr tai bija simboliska loma - tā rādīja paraugu citām valstīm," viņš piebilda.

Pirmdien, atzīmējot 25.gadadienu kopš abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas, Kijevā notika Lietuvas un Ukrainas prezidentu padomes sēde.

Grībauskaite kopīgajā preses konferencē pēc tikšanās ar Porošenko savukārt norādīja, ka šīs nedēļas nogalē dosies uz Eiropas Savienības Padomes apspriedi, kurā tiks runāts par asociācijas līguma īstenošanu un bezvīzu režīmu ar Ukrainu.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka Ukrainai ne mazāku ļaunumu kā karadarbība nodara arī dziļi iesakņojusies korupcija. Ukrainas Augstākās Radas deputātu deklarētie ietaupījumi skaidrā naudā sasniedz gandrīz 0,5 miljardus ASV dolāru. Valstī jau sāktas pirmstiesas izmeklēšanas par negodīgu iedzīvošanos un īpašumu nedeklarēšanu; darbu zaudējuši arī daudzi korumpēti tiesneši.

Lietuva un Ukraina pirmdien pieņēma kopīgu paziņojumu, kurā deklarēta apņemšanās arī turpmāk stiprināt stratēģisko partnerību.

"Mūsu valstis asi nosoda Krievijas Federācijas veikto Ukrainas teritorijas daļas - Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles - okupāciju un agresiju Donbasā. Aicinām starptautisko sabiedrību arī turpmāk pielikt politiskos, diplomātiskos un cita veida pūliņus, lai panāktu Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu starptautiski atzītajās robežās un tādējādi veicinātu stabilitāti un drošību visā Eiropā," teikts šajā paziņojumā.

Porošenko preses konferencē pievērsa uzmanību tam, ka Krievija nepilda Minskas vienošanās, Ukrainas austrumos joprojām turpinās apšaudes. "Redzam, ka smagā artilērija paliek tajās pašās teritorijās. Arī šonakt pret Ukrainas karavīriem tika laista darbā smagā artilērija," viņš piebilda.

Ukrainas prezidents pauda gandarījumu, ka viņa valstij izdevies divarpus gados izveidot profesionālu, uzticamu armiju, vērtējot to kā ieguldījumu ne tikai savas valsts, bet arī visas Eiropas drošībā. Pēc viņa teiktā, Krievija rada apdraudējumu arī Baltijas valstīm, tādēļ ir būtiski kopā investēt aizsardzības potenciāla stiprināšanā.

Pēc Ukrainas varas iestāžu informācijas, konflikts Austrumukrainā jau prasījis vairāk nekā 2500 karavīru un 7500 mierīgo iedzīvotāju dzīvības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits