Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Porošenko paraksta rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu Ukrainā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien parakstījis rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī.

Pirmdienas vakarā parlaments pieņēmis likumu, apstiprinot Porošenko rīkojumu.

Karastāvoklis tiek noteikts uz 30 dienām no 28.novembra apgabalos, kas robežojas ar Krieviju un neatzīto Piedņestru.

Likumā arī noteikts, ka prezidenta vēlēšanas notiks nākamā gada 31.martā.

Porošenko iepriekš norādīja, ka viņa rīkojums neierobežo tiesības un brīvības, nenozīmē tūlītēju mobilizāciju, nenozīmē uzbrūkošas darbības, netiks ierobežota mediju brīvība.

Porošenko rīkojumu par karastāvokļa ieviešanu parakstīja pēc Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ieteikuma.

Rīkojums paredz ieviest Ukrainā īpašu tiesisko režīmu, lai radītu apstākļus bruņotas agresijas atvairīšanai un nacionālās drošības garantēšanai, draudu novēršanai valsts neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.

Ģenerālštābam steidzami uzdots organizēt Ukrainas pretgaisa aizsardzību un iesniegt Nacionālajai drošības un aizsardzības padomei priekšlikumus par citu militāro un tiesībsargājošo iestāžu piesaisti.

Tāpat Ģenerālštābam jāpārskata daļējas mobilizācijas pasākumi, nepieciešamajā apjomā jāorganizē un jāsarīko mācības ar operatīvās rezerves rezervistiem.

Iekšlietu ministrijai un Drošības dienestam nekavējoties jāveic pasākumi sabiedriskās kārtības nodrošināšanai. Drošības dienestam arī jāpastiprina pretizlūkošanas, pretterorisma un pretdiversiju režīmi un informācijas drošība.

Robežsardzes dienestam uzdots pastiprināt robežu drošību.

Šobrīd spēkā esošais likums par karastāvokļa tiesisko režīmu nosaka, ka tā darbības laikā var tikt ierobežotas cilvēka un pilsoņa tiesības un brīvības.

Porošenko parakstītajā rīkojumā teikts, ka uz karastāvokļa darbības laiku var tikt ierobežotas konstitucionālās cilvēka un pilsoņa tiesības, kas noteiktas Ukrainas konstitūcijas 30.-34., 38., 39., 41.-44. un 53.pantos. Šo tiesību vidū ir korespondences konfidencialitāte, privātās un ģimenes dzīves neaizskaramība, pārvietošanās brīvība, vārda un domu brīvība, pulcēšanās brīvība, tiesības uz privātīpašumu, tiesības uz uzņēmējdarbību, tiesības uz darbu, tiesības uz streiku, tiesības uz izglītību, kā arī tiesības piedalīties valsts pārvaldē, referendumos un tiesības vēlēt un tikt ievēlētiem valsts varas un vietējās pašpārvaldes iestādēs.

Jau vēstīts, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bija devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot sešus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

.
.
Ja regulārie kf jūras spēki apšauda ukraiņu kuģus Melnajā jūrā (!), tad tas tiešām ir kara stāvoklis, jo šoreiz to nedarīja "mistiskie" ihtamņeti, bet krievu armija.
reptilis
r
...jā,Krievijas troļļi neguļ:))))
Bijušais zemessargs
B
Nolādētā krievija, kurā valda agresīvs fašists putins.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits