Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pretkorupcijas demonstrācijā Bukarestē piektdien ievainoti 450 cilvēki

Rumānijas policija sestdien paziņoja, ka dienu iepriekš galvaspilsēta Bukarestē notikušajā vērienīgajā pretkorupcijas demonstrācijā ievainoti vairāk nekā 450 cilvēki.

Lai izklīdinātu protestētājus, kas pieprasīja kreisās valdības atkāpšanos, policija lika lietā ūdenslielgabalu un asaru gāzi.

Daudziem demonstrantiem pēc piparu un asaru gāzes saelpošanās bija nepieciešama mediķu palīdzība. Citi bija saņēmuši sitienus.

Ievainoti aptuveni 30 policisti, 11 no viņiem nonākuši slimnīcās.

Atbilstoši vietēju mediju aplēsēm demonstrācijā piedalījās līdz 80 000 cilvēku.

Rumānijas centriski labējais prezidents valdības kritiķis Klauss Johanniss sacīja, ka "stingri nosodījis policijas brutālo iejaukšanos, kas, ņemot vērā vairuma demonstrantu attieksmi, bija neproporcionāla". Viņš gan piebilda, ka "nepieņemama ir jebkāda vardarbības forma".

Piektdienas demonstrācijā piedalījās arī daudzi ārzemēs dzīvojoši Rumānijas pilsoņi, kas bija ieradušies dzimtenē, lai paustu sašutumu par ierēdņu korupcijas līmeni.

Pūlis skandēja "atkāpieties" un "zagļi", pulcējoties pilsētas centra laukumā pie galvenās valdības ēkas.

Simtiem protestētāju mēģināja izlauzties caur policijas kordonu, un policisti nemieru apspiešanas apģērbā atbildēja ar asaru gāzi un piparu aerosolu, atspiežot demonstrantus atpakaļ.

Tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās arī citās Rumānijas pilsētās, tai skaitā Klužā-Napokā, Sibiu un Timišoarā.

Sestdien Bukarestē plānota vēl viena demonstrācija.

Jau ziņots, ka Rumānijas prezidents Klauss Johanniss jūlija sākumā atcēla no amata pretkorupcijas prokurori Lauru Kodrucu Keveši, izpildot valdības prasību.

Rumānijas Konstitucionālā tiesa maijā atzina, ka Johannisam jāatbalsta valdības prasība atlaist valsts augstāko korupcijas lietu prokurori Keveši. Johanniss bija atteicies atbalstīt prokurores atstādināšanu un aizstāvējis viņas paveikto darbu, taču tiesa secināja, ka prezidenta pilnvaras neatļauj viņam atteikt valdības prasību.

Kreisi centriskā valdība apsūdz Keveši konstitūcijas pārkāpšanā, bet prokurores atbalstītāji uzskata, ka viņa kļuvusi par upuri, jo izmeklē korupciju Rumānijas politiskajā elitē.

Keveši kā Nacionālās pretkorupcijas direkcijas (DNA) galvenā prokurore pēdējos gados ir palīdzējusi saukt pie atbildības daudzus korumpētus ierēdņus, tādējādi iemantojot ietekmīgus ienaidniekus. Daudzi no notiesātajiem ir valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) biedri vai partijai tuvu stāvošas personas.

Top komentāri

Cietais
C
Tie 80 000 varēja mentus aizslaucīt kā sūdus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits