Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prokuratūra Stokholmas terorakta sarīkotājam pieprasa mūža ieslodzījumu

Zviedrijas prokurors ceturtdien pieprasījis mūža ieslodzījumu Uzbekistānas pilsonim Rahmatam Akilovam, kurš atzinies, ka ar mērķi nogalināt "neticīgos" pagājušā gada 7. aprīlī ar kravas automašīnu ietriecies cilvēku pūlī Stokholmā, noslepkavojot piecus cilvēkus.

Vēl 15 cilvēki teroraktā tika ievainoti.

"Akilovs uzņēmās noteikt tik daudzu cilvēku likteni. Tagad ir kārta demokrātiskai likuma varai noteikt Akilova likteni," Stokholmas apgabaltiesā paziņoja prokurors Hanss Irmans, sākot izklāstīt apsūdzības puses noslēguma argumentus. "Jebkas, izņemot mūža ieslodzījumu, ir izslēgts. Akilovs ir drauds sabiedrībai un tāds būs tik ilgi, kamēr viņam ir tāda attieksme kā šodien."

Sagaidāms, ka Akilova tiesas prāva noslēgsies 2. maijā, bet spriedums tiks pasludināts jūnijā. Kopš prāvas sākuma 13. februārī liecības snieguši vairāk nekā 100 cilvēki.

Akilovs ir vienīgais aizdomās turamais šajā lietā, un Zviedrijas prokuratūra viņam 30.janvārī izvirzīja apsūdzības terorismā, terorisma mēģinājumā un cilvēku apdraudēšanā.

39 gadus vecais Akilovs šī terorakta priekšvakarā bija zvērējis uzticību teroristiskajam grupējumam Islāma valsts, lai gan grupējums nav uzņēmies atbildību par šo uzbrukumu.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Akilovs vēlējies izraisīt bailes visā sabiedrībā un piespiest Zviedrijas valdību un parlamentu apturēt Zviedrijas dalību starptautiskā militārajā atbalsta misijā Irākā.

Akilovs ir atzinies uzbrukuma sarīkošanā un gadu atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Psihiatriskajā novērtējumā secināts, ka Akilovs bija pieskaitāms brīdī, kad ar kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī.

Akilovs 7. aprīļa pēcpusdienā nozaga alus piegādes automašīnu un brauca pa gājēju iepirkšanās ielu, mēģinot notriekt ievērojami vairāku cilvēku, līdz viņš ietriecās kāda lielveikala fasādē.

Akilovs dažas stundas pēc uzbrukuma tika aizturēts kādā Stokholmas piepilsētā, pateicoties sabiedriskā transporta novērošanas kameru ierakstam.

Akilovs 2014. gadā ieradās Zviedrijā. Pēc tam, kad 2016. gadā tika noraidīts viņa uzturēšanās atļaujas pieprasījums, viņš Zviedrijā dzīvoja nelegāli, strādājot gadījuma darbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits