Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
"Oļehs pievērsa milzīgu uzmanību ukraiņu politieslodzīto tēmai. Viņš jau ir uzvarējis," sacīja viņa māsīca Nataļja Kaplana

Saharova balva: Sencovs izgaismo politieslodzīto situāciju Krievijā

Eiropas Parlamentā Strasbūrā trešdien Saharova balvu Krievijā ieslodzītā ukraiņu režisora Oļeha Sencova vārdā saņēma viņa māsīca Nataļja Kaplana un advokāts Dmitrijs Dinze. Režisora māsīca atzina, ka piešķirtā balva ir "instruments, kas palīdz parādīt to, kas notiek Krievijā".

Saharova balvas pasniegšanas ceremonijā režisora radiniece nolasīja paša Sencova sarakstītu runu. "Mūsdienas bieži ir netaisnīgas, bet vēsture vienmēr ir taisnīga. Ar laiku viss nostājas savās vietās un tiek nosaukts īstajos vārdos. Kāds tautas nolādēts nolaižas zemāk par atkritumu kaudzi kopā ar sev celta pieminekļa gruvešiem, bet kāds cits, kas iepriekš ticis izstumts un visas tautas nicināts, ieņem cienīgu vietu pasaules vēsturē, un viņa vārdā tiek sauktas ielas, kuģi un prēmijas, piemēram, kā šī," runā pauda Sencovs. "Ceru vēl paspēt izdarīt ko tādu, lai justu, ka esmu pelnījis šo apbalvojumu."

Taujāts, kā Oļehs reaģēja, uzzinot, ka viņam piešķirta Saharova balva, viņa advokāts Dmitrijs Dinze sacīja, ka Oļehs ir cilvēks, kas emocijas īpaši neizrāda, bet bija priecīgs par apbalvojumu. Dinze arī vairākkārt atkārtoja, ka viņus uztrauc arī citu ukraiņu politieslodzīto liktenis.

Šī gada maijā Sencovs pieteica badastreiku, pieprasot, lai Krievija atbrīvo ukraiņu politieslodzītos. Oktobrī viņš badastreiku pārtrauca kritiskā veselības stāvokļa un plānotās piespiedu barošanas dēļ. "Visu 145 dienu laikā netika atbrīvots neviens ukraiņu politieslodzītais, bet tas nenozīmē, ka Oļehs zaudēja. Pateicoties viņa rīcībai, par Krievijas represijām runāja visa pasaule. Oļehs pievērsa milzīgu uzmanību ukraiņu politieslodzīto tēmai. Viņš jau ir uzvarējis," sacīja viņa māsīca.

Uz jautājumu, vai Oļehs varētu lūgt apžēlošanu, Kaplana portālam Diena.lv nevilcinoties atbildēja: "Oļehs tiešām to nedarīs. Es pat nešaubos." Tāpat režisora māsīca atklāja, ka iespēju robežās Sencovs tiek informēts par pašreizējo situāciju Ukrainā. "Viņam pašam nav iespēju sekot līdzi. Viņam nav internets, starptautisku televīzijas kanālu, tikai Krievijas telekanāli. Ko tur saka par Ukrainu, ir skaidrs," teica Kaplana.

Pagaidām Sencovs nav minējis, ko plāno darīt ar viņam pienākošos naudas prēmiju.

Ukraiņu režisors un rakstnieks Oļehs Sencovs tika arestēts 2014.gada maijā Simferopolē un apsūdzēts "teroristiska rakstura nodarījumos". Krievijas tiesa viņam piespriedusi 20 gadu ilgu cietumsodu. Šobrīd Sencovs atrodas cietumā Jakutijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits