Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sarkozī aicina atteikties no Šengenas līguma

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī komentārā, kas otrdien publicēts laikrakstos Le Point un Die Welt, mudinājis anulēt Šengenas vienošanos.

Konservatīvais politiķis paudis viedokli, ka Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu sistēma jāaizstāj ar Šengenu II, kas darbotos vienīgi starp tām dalībvalstīm, kuras īsteno vienādu imigrācijas politiku.

"Nepieciešams nekavējoties apturēt Šengenu I un aizstāt to ar Šengenu II, kurai dalībvalstis var pievienoties vienīgi tad, ja iepriekš pieņēmušas kopīgo imigrācijas politiku," raksta Sarkozī.

Francija līdz ar Beļģiju, Luksemburgu, Nīderlandi un Vāciju bija starp pirmajiem, kas 1985.gadā sāka likvidēt robežkontroli uz Eiropas iekšējām robežām.

Kopš tā laika Šengenas zona ir paplašinājusies, aptverot gandrīz visas ES dalībvalstis un ļaujot cilvēkiem ES iekšienē brīvi pārvietoties bez pārbaudēm uz robežas.

Sarkozī uzskata, ka viņa piedāvātā sistēmas modifikācija liegs cilvēkiem doties uz citu dalībvalsti ar vienīgo nolūku ļaunprātīgi izmantot tās labvēlīgāko sociālo pabalstu sistēmu.

"Ja mēs tuvāko gadu laikā ātri nereaģēsim, mūsu sociālais līgums eksplodēs," uzsver bijušais Francijas prezidents.

Kādā citā dalībvalstī šobrīd dzīvo aptuveni 14 miljoni ES pilsoņu. Saskaņā ar ES tiesību normām ikvienam ES pilsonim ir tiesības uzturēties kādā citā dalībvalstī bez jebkādiem citiem nosacījumiem un formalitātēm trīs mēnešus.

Tomēr katrai ES dalībvalstij ir tiesības izraidīt kādas citas dalībvalsts pilsoni, ja tas kļūst par "nepamatotu finansiālu nastu".

Piemēram, Beļģija šogad nosūtījusi izbraukšanas rīkojumus vismaz 2712 citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kas kļuvuši par nastu valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) Šengenas līgumu uzskata par vienu no svarīgākajiem ES sasniegumiem, kas veido "ES pilsonības pamatu".

Savukārt Sarkozī savā raktā vērsies arī pret Briseli. Viņš uzskata, ka vismaz puse no ES nodotajām pilnvarām ir jāatdod atkal dalībvalstu valdībām, bet EK jāatņem likumdošanas iniciatīvas tiesības.

"Komisijai vairs nedrīkst būt nekādu likumdošanas tiesību, jo pastāv Eiropas Parlaments. Tas un tikai tas drīkst pieņemt likumus," uzsvēris franču politiķis.

Viņš piedāvājis arī noslēgt Francijas-Vācijas ekonomisko paktu, abām valstīm pārmaiņus uzņemoties eirozonas pārvaldību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits