Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Spānijas opozīcija savākusi pietiekamu atbalstu Rahoja gāšanai

Basku Nacionālistu partija (PNV) ceturtdien paziņojusi, ka atbalstīs neuzticības izteikšanu Spānijas premjerministram Marjano Rahojam, kura gāšana var pavērt ceļu uz valdības vadītāja krēslu sociālistu līderim Pedro Sančesam.

PNV atbalsts nodrošina Sančesam 180 balsis, kas ir par četrām vairāk nekā absolūtajam vairākumam nepieciešamās 176 balsis.

Ja neuzticības balsojums notiks, kā paredzēts, tad Sančess varu pārņems nekavējoties, taču Rahojs šo procesu var aizkavēt, ja viņš paziņo par savu atkāpšanos vēl pirms balsojuma.

Rahoja krišana var vēl vairāk satricināt finanšu tirgus, kuros satraukumu jau izsaukusi Itālijas politiskā krīze.

Taču vairums Spānijas politisko partiju atbalsta Eiropas Savienības (ES) fiskālo normu ievērošanu, tāpēc investori ir mazāk nobažījušies par politiskajām pārmaiņām Madridē nekā par situāciju Romā, kur iespējamā populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas koalīcija izrāda lielu skepsi pret Eiropas kopējo valūtu.

Atkāpšanās vēl pirms neuzticības izteikšanas Rahoju paglābtu no pazemojuma, kuru tam sagādātu gods kļūt par pirmo Spānijas premjeru, kas krēslu zaudējis neuzticības balsojuma rezultātā.

Uz ceturtdienas parlamenta pēcpusdienas sēdi, kurā turpinās debates par neuzticības izteikšanu, pats Rahojs nav ieradies.

Ja Rahojs demisionēs pats, viņa pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (PP) turpinās vadīt pagaidu valdību, kamēr amatā nestāsies jaunais valdības vadītājs, taču tas var prasīt vairākas nedēļas, ja ne mēnešus.

Vēl pagājušajā nedēļā PNV atbalstīja Rahoja valdības budžetu, taču tā atsauca savu atbalstu kabinetam pēc tam, kad vairāki desmiti ar PP saistītu cilvēku tika notiesāti plašā korupcijas prāvā.

Sančess paziņojis, ka gadījumā, ja viņš nomainīs Rahoju, viņš turēsies pie iepriekšējās valdības izstrādātā budžeta, taču mēģinās uzsākt jaunu dialogu ar katalāņu separātistiem.

Sevi aizstāvot, Rahojs parlamenta ceturtdienas priekšpusdienas sēdē norādīja, ka vairums PP biedru ir "nevainojami un godīgi".

"Sociālisti mums atstāja sagrautu valsti, bet mēs esam atjaunojuši izaugsmi un darbavietas," uzsvēra premjers, piebilstot, ka Sančess cenšas izveidot "Frankenšteina" valdību, kas sagraus valsts tautsaimniecību.

Līdz ar PNV Sančesam atbalstu paudušas divas katalāņu separātistu partijas, galēji kreisā partija Podemos (Mēs varam), vēl viena neliela basku partija un lokālā Kanāriju salu partija.

 

Top komentāri

skats no malas
s
Citāts: "Līdz ar PNV Sančesam atbalstu paudušas divas katalāņu separātistu partijas, galēji kreisā partija Podemos, vēl viena neliela basku partija un lokālā Kanāriju salu partija." Vārdu sakot, visi pret diviem - pret Rahoju un "Pilsoņiem". Smieklīgākais, ka "Pilsoņi" sevi bija pozicionējuši kā cīnītājus pret korupciju. Un lūk, tagad viņi ir vienīgā partija, kas atbalsta korumpantu valdību. Iedomājieties: cīnītāji pret korupciju ir vienīgie, kas atbalsta korumpantu valdību. Kā to nosaukt?
skats no malas
s
Citāts: "Sančess paziņojis, ka mēģinās uzsākt jaunu dialogu ar katalāņu separātistiem." Vēl viņš ir paziņojis, ka spāņu nācijas ietvaros ir cilvēki, kas sevi uzskata par atsevišķu nāciju. Sančesa valdība var pastāvēt tikai ar kataloņu un basku atbalstu. Vārdu sakot, kataloņiem un baskiem ir izredzes kļūt par nācijām, kas nozīmētu, ka Spānija kļūtu par triju nāciju valsti, kur katrai nācijai ir vienāds statuss. Iespējams pat, ka šīs nācijas varētu apvienot savas vēsturiskās teritorijas, izveidojot atsevišķas nacionālās republikas, katrā sava valsts valoda, savukārt parlamentā Madridē varētu izmantot jebkuru no trijām valodām.
skats no malas
s
Citāts: "Vēl pagājušajā nedēļā PNV atbalstīja Rahoja valdības budžetu". Baski ir gudri. Zinot spāņu partiju vājības, viņi no tām izspiež visu. Viņi paziņoja, ka nebalsos par budžetu, ja Rahojs neatcels tiešo pārvaldi Katalonijā. Viņš to neatcēla, bet viņš dāsni pārdalījis budžetu par labu baskiem. Baski nobalsoja par budžetu. Tagad Sančess ir apsolījis baskiem saglabāt viņiem piešķirto budžetu, viņi nobalsos par Rahoja atstādināšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits