Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šveices kantonā briest referendums par pamattiesību piešķiršanu primātiem

Šveices Bāzeles kantonā, ļoti iespējams, tiks rīkots referendums par pamattiesību piešķiršanu šimpanzēm, orangutāniem un citiem primātiem.

Referendumu ierosinājusi rīkot dzīvnieku tiesību domnīca Sentience Politics, kas cīnās pret sugu atšķirībās balstītu diskrimināciju.

Sentience Politics iniciatīvas mērķis ir nodrošināt pamattiesības uz dzīvību, kā arī uz garīgo un fizisko veselību primātiem, kuras līdz šim baudījuši vienīgi cilvēku ģints primāti.

Domnīca norāda, ka tās ierosinājums varētu novērst simtiem primātu nāvi Bāzelē, kur bāzējas ietekmīgā Šveices farmācijas nozare.

Sākot savu iniciatīvu, Sentience Politics 2016.gadā uzsvēra, ka šimpanzes, orangutāni un citi primāti ir ļoti inteliģenti, spēj plānot un atcerēties notikumus, kā arī spēj ciest un just empātiju.

Organizācijai izdevās savākt nepieciešamos 3000 parakstu, lai ierosinātu referendumu Bāzeles kantonā. Taču kantona valdība 10.janvārī aizliedza plānoto referendumu, apgalvojot, ka tas esot pretrunā ar nosacījumiem, kas Šveices konstitūcijā attiecas uz dzīvnieku aizsardzību.

Tomēr kantona apelācijas tiesa atcēla kantona valdības lēmumu, paverot ceļu referenduma sarīkošanai. Tomēr pastāv apstākļi, kas var ierobežot šāda referenduma praktisko ietekmi.

Apelācijas tiesa savā spriedumā norādījusi, ka dzīvnieku aizsardzības likums ir federāls jautājums un, lai gan Šveices konstitūcijā ir iekļauti nosacījumi attiecībā uz dzīvnieku cieņu, šie nosacījumi negarantē dzīvnieku tiesības uz dzīvību.

Tas nozīmē, ka Bāzeles kantona varā nav ieviest stingrākus dzīvnieku aizsardzības pasākumus privātās iestādēs, piemēram, farmācijas uzņēmumos un zooloģiskajos dārzos, nekā tie nosacījumi, kurus paredz konstitūcija.

Taču tiesa vienlaikus atzinusi, ka referendums par primātu tiesībām var notikt, jo nekas nevar liegt kantonam ieviest stingrākus dzīvnieku aizsardzības noteikumus savās iestādēs.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja šāds referendums notiks un vēlētāji atbalstīs Sentience Politics iniciatīvu, Bāzeles kantons to varēs īstenot tikai savās institūcijās, piemēram, universitātēs un slimnīcās, nevis zooloģiskajos dārzos un farmācijas kompānijās, kā apgalvoja Sentience Politics.

Bāzeles universitāte nekad nav veikusi eksperimentus ar primātiem, lai gan teorētiski varētu to sākt jebkurā brīdī.

Farmācijas gigants Novartis pārtrauca eksperimentus ar primātiem 2016.gadā, un kompānija Roche plānoja šādu soli spert līdz 2018.gada beigām.

Lai gan referenduma ietekme būs ierobežota, balsojums var palīdzēt vairot cilvēku zināšanas par šo jautājumu un izraisīt plašākas diskusijas, iespējams, novedot pie līdzīgām iniciatīvām citos reģionos nākotnē.

Bāzeles kantona apelācijas tiesas lēmumu 30 dienu laikā iespējams apstrīdēt Federālajā Augstākajā tiesā.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Pieredze rāda, ka lielielajiem dzīvnieku mīlētājiem neko daudz neveicas ar cilvēku mīlēšanu. Interesanti, ko darīs t.s. "dzīvnieku tiesību" aizstāvis, ja viņa mirstošajam bērnam nevarēs iedot drošas, pie dzīvniekiem pārbaudītas zāles?
Pravietisnejaukais
P
Tiem, kuri bļauj, ka mums vajagot "vairāk Eiropas"... tiem būtu laiks apdomāties, vai tiešām mums vajag vēl vairāk neprāta.
:)
:
Tad ta brīnums! Mums sen jau primāti ir gan rīgas domē,gan lielākā frakcija saeimā,kas tik domā,kā ievilkt latviju zemāka attīstības līmeņa valsts sastāvā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits