Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šveicieši referendumā lems par "pašnoteikšanos"

Šveicē 25.novembrī notiks referendums par valsts pašnoteikšanās palielināšanu, ko kritiķi uzskata par uzbrukumu ar Trojas zirgu demokrātijai un cilvēktiesībām un neatbalsta nedz Šveices valdība, nedz parlaments.

Iniciatīvas atbalstītāji vēlas nodrošināt, ka Šveices konstitūcijai ir prioritāte pār starptautiskajām tiesībām un starptautiskiem līgumiem gadījumos, kad tie nonāk konfliktā.

Labējās Šveices Tautas partijas atbalstītā iniciatīva, ja tiktu apstiprināta, liktu Šveicei no jauna pārskatīt un noslēgt starptautiskus līgumus, kas ir pretrunā ar tās konstitūciju, un, ja nepieciešams, anulēt šos līgumus. Šveicei arī būtu jāapstiprina referendumā visi turpmākie starptautiskie līgumi, ko tā noslēgtu.

Šveices Tautas partija apgalvo, kas tas stiprinās Šveices tiešās demokrātijas sistēmu, nodrošinot, ka vēlētājiem pieder gala vārds.

Taču Pilsoniskās sabiedrības savienība, ko veido aptuveni 120 nevalstiskās organizācijas, uzskata to par mēģinājumu maldināt vēlētājus.

Savienība savu kampaņu pret iniciatīvu sāka pirmdien Bernē, izmantojot lielu koka zirgu kā simbolu slēptajam kaitējumam, ko šī iniciatīva var nodarīt.

Pilsoniskās sabiedrības savienība apgalvo, ka Šveices Tautas partija vēlas, lai Šveice izstājas no Eiropas Cilvēktiesību konvencijas, un likvidēt tiesiskos šķēršļus tādu iniciatīvu pieņemšanai, kas diskriminē minoritātes.

"Izmantojot viltus "pašnoteikšanās" karogu, iniciatīvas atbalstītāji vēlas uzbrukt mūsu demokrātijas pamatiem," uzsvēra Pilsoniskās sabiedrības savienības līdere Andrea Hubere.

"Sakot "jā" iniciatīvai, mūsu konstitūcijā tiks ielaists Trojas zirgs, atverot vārtus un durvis patvaļībai un diskriminācijai," viņa piebilda.

Pilsoniskās sabiedrības savienība arī publiskojusi satīrisku video, kurā attēloti Šveices Tautas partijas līderi, gaidām Trojas zirga iekšpusē, kad viņi varēs sākt uzbrukumu pilnīgi visam, sākot no Federālās augstākās tiesas un beidzot ar "dīvainām sieviešu organizācijām, neīstiem šveiciešiem un koku apskāvējiem".

Šveices valdība un parlaments apgalvo, ka starptautiskās vienošanās, ko Šveice ir noslēgusi, nodrošina pārticību un stabilitāti, un iniciatīva grautu uzticību Šveicei starptautiskā līmenī.

Šveices Tautas partija savukārt apgalvo, ka politiskā elite uzskata starptautiskās vienošanās par pārākām pār Šveices likumiem un valdība nav spējusi īstenot tautas gribu.

Partija kritizēja valdību, ka tā nav pilnībā īstenojusi 2014.gada referendumā apstiprināto iniciatīvu migrācijas ierobežošanai, jo tā ir pretrunā Šveices brīvās kustības līgumam ar ES.

Labējā partija arī pārmeta valdībai, ka tā mīkstinājusi 2010.gadā referendumā pieņemto iniciatīvu, kas paredzēja deportēt ārvalstu pilsoņus, kuri atzīti par vainīgiem smagos noziegumos.

Nesen veikta aptauja liecina, ka 39% Šveices vēlētāju atbalsta pašnoteikšanās iniciatīvu, bet 55% ir noskaņoti pret to.

 

Top komentāri

reptilis
r
Nekādu problēmu....notiks referendums un tauta pateiks -atbalsta vai neatbalsta. Latvijā arī vajadzētu daudz vairāk lemt referendumos.
ļuļa
ļ
a) kāpēc sorosītu rupors diena vārdu pašnoteikšanās liek pēdiņās? ja pareizi saprotu, tagad tautu pašnoteikšanās ir slikti, viss ko uzspiež starptautiskas organizācijas, kompānijas un koncerni labi, ja? b) var jau bīdīt propagandu, bet drusku domāt arī vajag. nav demokrātiskākas pieejas procesiem valstī kā referendumi, un tagad censties tos samazgāt melnus ir, mazākais, muļķīgi. kopš kura laika kaut kādu kreizo internacionālistu uzspiestu ideju stāvēšana pāri valsts konstitūcijai būtu laba un atbalstāma? ja seko šai dienas loģikai, tad arī dzīve psrs bija īstenā maļina un lielisks paraugs, jo pašnoteikšanās un referendumi nebija pieejami nevienā no republikām. nu patiesi, īstena demokrātija pēc kādas mums visiem tiekties.
hmm
h
"Taču Pilsoniskās sabiedrības savienība, ko veido aptuveni 120 nevalstiskās organizācijas". Pareizāk būtu: "Taču Pilsoniskās sabiedrības savienība, ko veido aptuveni 120 Sorosa sīkveidojumi".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits