Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Notikušais Berlīnē uzjundījis atmiņas par traģiskajiem notikumiem jūlijā Francijas pilsētā Nicā, kur līdzīgā uzbrukumā nonāvēti 86 cilvēki

Terors Berlīnē - ar kravas auto ietriecas pūlī; 12 upuri

Rietumberlīnē 12 cilvēki nogalināti, kravas automašīnai ietriecoties cilvēku pūlī Ziemassvētku tirdziņā, vēsta vācu mediji. Vēl 48 cilvēki ievainoti. Policija notikušo vērtē kā apzinātu uzbrukumu. Informācijas avots Vācijas drošības struktūrās raidorganizācijai CNN apstiprināja, ka notikušais tiek izmeklēts kā terora akts.

Notikuma vietā neilgā laikā ieradās gan policijas ekipāžas, gan mediķu brigādes. Vairākas stundas pēc uzbrukuma notikuma vietas tuvumā uz laiku tika norobežota viena iela, jo policisti pārbaudīja tur atstātu aizdomīgu priekšmetu. Vēlāk paziņots, ka tas bijis guļammaiss.

Berliner Zeitung ziņo, ka policija izveidojusi ārkārtas tikšanās punktu notikuma vietā, kur cilvēkiem ierasties, lai saņemtu informāciju par saviem tuviniekiem.

Sociālā vietne Facebook, līdzīgi kā pēc Parīzes un Nicas terora aktiem, izveidojusi lapu, kurā vietnes lietotāji var pārbaudīt, vai kāds no viņu draugiem vai paziņām atrodas tuvumā notikuma vietai. Šo iespēju mudina lietot arī Berlīnes policija.

Viens no aizdomās turētajiem, kurš sēdējis kravas auto pasažieru sēdvietā, ir miris, savukārt otrs aizdomās turētais, iespējamais kravas auto vadītājs, notverts un tiek nopratināts. Aizvien nav skaidri zināma aizdomās turētā pilsonība un tautība, taču neoficiāla informācija liecina, ka viņš ieradies Vācijā kā patvēruma meklētājs no Pakistānas.

Tūriste Emma Raštone CNN atklāja, ka kravas automašīna braukusi ar aptuveni 65 kilometru stundā lielu ātrumu un to nesamazināja pēc sadursmes ar pirmajām konstrukcijām.

Attēli liecina, ka kravas automašīnai ir Polijas reģistrācijas numurs. BBC vēsta, ka spēkrats pieder kādai kravas pārvadāšanas kompānijai Gdaņskā. Kompānijas īpašnieks poļu radiostacijai TVN24 paziņojis, ka ar automašīnu uz Berlīni devies viņa brālēns, taču norādīja, ka "nekādos apstākļos nespēj iedomāties, ka viņa brālēns varētu būt vainojams notikušajā, jo bijis kravas automašīnu šoferis ar 15 gadu pieredzi".

Kompānija ar šoferi nevarēja sazināties kopš pirmdienas plkst.16, tāpēc nav izslēgta versija, ka automašīna nolaupīta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paudusi sēras par bojāgājušajiem, paziņoja viņas preses pārstāvis. Berlīnes policija aicinājusi pilsētas iedzīvotājus palikt mājās un neizplatīt baumas saistībā ar notikušo.

Vācijas prezidents Joahims Gauks pēc notikušā paudis: "Šis ir šausmīgs vakars Berlīnei un mūsu valstij, [uzbrukums] ir satriecis mani un daudz citu cilvēku. Manas domas ir kopā ar cietušajiem un viņu tuviniekiem, ar visiem, kas baidās par savu ģimenes locekļu un draugu drošību.

"Esmu dziļi satriekts, uzzinot šausminošās ziņas par to, kas notika pie memoriālās baznīcas Berlīnē," paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Nožēlu paudis arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), norādot, ka ir pārliecināts - Vācija pat pēc šī briesmīgā notikuma paliks stipra.


ASV piedāvājusi Vācijai palīdzību uzbrukuma izmeklēšanā. Tikmēr jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, paužot nožēlu par notikušo, arī uzsvēris, ka "Islāma valsts un citi islāma teroristi, kuri sava globālā džihāda ietvaros turpina slaktēt kristiešus, jāiznīdē", un solījis "šo misiju izpildīt kopā ar mūsu brīvību mīlošajiem sabiedrotajiem".

Vācijas amatpersonas jau iepriekš paudušas bažas, ka, tuvojoties svētku brīvdienām, tādas ļaužu apmeklētas vietas kā Ziemassvētku tirdziņi un iepirkšanās centri var kļūt par teroristu uzbrukumu mērķiem. Novembrī arī ASV Valsts departaments brīdināja ASV pilsoņus, kuri plāno brīvdienas pavadīt Eiropā, par paaugstinātu terora aktu risku Rietumeiropas valstīs.

Incidents uzjundījis atmiņas par traģiskajiem notikumiem jūlijā, kad Nicā Bastīlijas ieņemšanas svētku laikā tunisiešu izcelsmes vīrietis ar 19 tonnas smagu kravas automašīnu sabrauca 86 cilvēkus. Vēlāk par šo uzbrukumu atbildību uzņēmās teroristu grupējums Islāma valsts

Uz notikušo reaģējis arī Nicas mērs Kristiāns Estrozī, vietnē Twitter paužot atbalstu Vācijas tautai un Berlīnes mēram, lietojot mirkļbirkas #iloveberlin un #ilovenice jeb #esmīluBerlīni un #esmīluNicu. Francijas iekšlietu ministrija paziņojusi, ka pēc notikušā valstī tiks pastiprināti drošības pasākumi.


(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits