Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

The Guardian: ASV un Lielbritānija bija gatavas iebrukt Irākā arī bez ANO svētības

Jau piecus mēnešus pirms iebrukuma Irākā, ASV un Lielbritānija, pretēji oficiālajai nostājai, bija gatavas sākt karadarbību pret Sadamu Huseinu arī tad, ja netiktu pieņemta atbilstoša ANO rezolūcija. Karadarbību abas valstis bija gatavas sākt gadījumā, ja noskaidrotos, ka Irākas līderis pārkāpis iepriekšējās, pirmās ANO rezolūcijas noteikumus, raksta The Guardian, atsaucoties uz šajās dienās atslepenotu dokumentu, kas datēts ar 2002. gada 17. oktobri.

Šis dokuments ir toreizējā Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra privātsekretāra Metjū Raikrofta vēstule, kas nosūtīta toreizējā ārlietu ministra Džeka Strova aparātam, kā arī virknei citu augsti stāvošu ierēdņu. No dokumenta izriet, ka Dauningstrītā notikusi apspriede jautājumā par Irākas krīzi. Apspriedē piedalījušies ārpolitikas resora vadītājs Dž. Strovs, valsts aizsardzības ministrs Džefs Hūns, T. Blēra administrācijas vadītājs Džonatans Pauels un vairāki citi britu premjera padomnieki, teikts rakstā.

Sanāksmes gaitā tika izlemts, ka "gadījumā, ja [ANO galvenais ieroču inspektors Hanss] Bliks paziņos, ka Irāka ir pārkāpusi ANO pirmo rezolūciju, otras izdevības Sadamam nebūs ... Citiem vārdiem, ja kaut kādu iemeslu dēļ [piemēram, ja Francija vai Krievija uzliks veto] netiks saskaņota otrā rezolūcija ... mēs ar ASV sāksim darboties," teikts vēstulē.

Publisko uzstāšanos laikā britu vadība daudzkārt uzsvērusi, ka ANO piekrišana bijusi Irākas kampaņas uzsākšanas obligāts priekšnoteikums. Īpaši neērtā situācijā T. Blērs gan nonāca tādēļ, ka H. Bliks tā arī nepaziņoja, ka Irāka būtu pārkāpusi pirmo ANO rezolūciju. Kā uzskata The Guardian, laikraksta rīcībā nonākusī vēstule apstiprina, ka britu premjers bijis gatavs iebrukt Irākā "neatkarīgi no likuma prasībām un nepievēršot uzmanību tiesiskajiem jautājumiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits