Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tihanovska: Baltkrievija vairs negrib dzīvot bailēs un melos

Baltkrievija ir atmodusies un cilvēki vairs negrib dzīvot bailēs un melos, piektdien preses konferencē Viļņā paziņojusi Baltkrievijas opozīcijas kandidāte 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās Svetlana Tihanovska.

Viņa uzsvērusi, ka Baltkrievijā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas, izteikusi pateicību visiem, kas atbalsta Baltkrieviju, un aicinājusi visas pasaules valstis respektēt Baltkrievijas suverenitāti.

"Mūsu kopējais mērķis ir vienkāršs - mēs vairs negribam dzīvot bailēs un melos. Mēs vēlamies to, uz ko ir tiesības ikvienam cilvēkam pasaulē, - tiesības dzīvot, netikt piekautam uz ielas, tiesības nenokļūt cietumā bez tiesas, tiesības uz demokrātiskām, caurredzamām vēlēšanām," sacījusi Tihanovska.

"Vēlēšanas jāsarīko no jauna - brīvas, godīgas un caurredzamas. To pieprasa baltkrievu tauta, un tās balsij jātiek sadzirdētai," paziņojusi opozīcijas kandidāte. "Mums vienmēr ir ticis sacīts, ka prezidents mīl savu zemi un savu tautu, un tas, ko viņš tagad redz, liek viņam skaidri saprast, ka cilvēki grib pārmaiņas. Ļoti ceru un ticu, ka uzvarēs veselais saprāts un tauta tiks sadzirdēta, tiks uzsākts dialogs un notiks jaunas, caurredzamas vēlēšanas."

Viņa arī paudusi pārliecību, ka Baltkrievijas lietās nav pieļaujama iejaukšanās ne no Krievijas, ne citu valstu puses, bet atturējusies sīkāk runāt par Krievijas pašreizējo un potenciālo ietekmi uz notikumiem Baltkrievijā.

"Mēs esam pateicīgi ikvienai valstij, kura atbalsta baltkrievu centienus aizstāvēt savas tiesības, tomēr gribu atkārtot - es aicinu visas valstis ievērot mūsu nācijas suverenitāti," uzsvērusi Tihanovska, atbildot uz žurnālistu jautājumu par sankcijām Baltkrievijas režīmam.

Viņa arī aicinājusi izbeigt vardarbību Baltkrievijā un atbrīvot politieslodzītos, piebilstot, ka pašlaik cilvēki Baltkrievijā tiek piekauti tikai tādēļ, ka pauž savu viedokli, un apcietināti tikai tādēļ, ka piedalās mierīgās demonstrācijās.

Tihanovska atzinusi, ka ļoti mīl savu dzimteni un grib atgriezties, bet tas būs iespējams vienīgi tad, kad viņa tur varēs justies droši.

Opozīcijas kandidāte norādījusi, ka nevēlas runāt par draudiem, ko saņēmusi viņa un viņas ģimene, bet piebildusi, ka šobrīd Baltkrievijā nedroši jūtas ikviens.

"Domāju, ka ikviens mūsu valstī izjūt bailes, bet mūsu uzdevums ir pārvarēt savas bailes un virzīties uz priekšu," viņa sacījusi.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Tihanovska atzinusi, ka nevēlas atcerēties nakti, kad bija spiesta pamest Baltkrieviju.

Viņa neslēpusi, ka politiķes ceļu viņai nācies izvēlēties ne pēc savas gribas, bet tāpēc, ka tas nebija iespējams viņas vīram, opozīcijas aktīvistam Sergejam Tihanovskim, kurš pašlaik atrodas apcietinājumā Baltkrievijā.

"Mans vīrs zina, ka esam ārzemēs, un priecājas, ka esam drošībā," piebildusi Tihanovska.

Viņa atteikusies atbildēt, vai pati kandidētu jaunās prezidenta vēlēšanās.

Kā ziņots, 9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Lietuva uzņēmusi Tihanovsku un viņas bērnus, jo opozīcijas kandidāte bija spiesta pamest Baltkrieviju pēc tam, kad nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

Atrazdamās Viļņā, Tihanovska vērsusies pie Eiropas valstu vadītājiem, aicinot viņus neatzīt Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus, un iniciējusi Koordinācijas padomes izveidi varas nodošanas nodrošināšanai Baltkrievijā, solot ka tā izsludinās jaunas vēlēšanas ar ārvalstu novērotājiem.

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc ES samita paziņoja, ka bloka dalībvalstis neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits