Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Trīs mēnešus pēc vēlēšanām Zviedrijā aizvien nav izdevies izveidot valdību

Zviedrijas parlamenta spīkers Andreass Norlens otrdien devis papildus laiku sociāldemokrātu līderim Stēfanam Levēnam jaunās valdības izveidošanai.

"Esmu informēts, ka vairākas partijas uzsākušas sarunas valdības jautājumos," norādīja Norlens, piebilstot, ka būtu "saprātīgi" dot laiku šīm sarunām.

Levēnam par sarunu gaitu spīkeram jāziņo piektdien, bet pēc tam - pirmdien. Pēc šīs informācijas saņemšanas Norlens nāks klajā ar paziņojumu par sarunās panākto progresu.

Jau ziņots, ka 9.septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanā nevienam no partiju blokiem neizdevās iegūt vairākumu. Līdz ar to Zviedrijā izveidojies politiskais strupceļš un jaunā valdība joprojām nav izveidota.

Līdzšinējā premjerministra Levēna vadītie sociāldemokrāti un "zaļie", kas veidoja iepriekšējo valdību, kā arī bijušo komunistu izveidotā Kreisā partija, kas Levēna mazākuma valdībai nodrošināja neoficiālu parlamentāro atbalstu, kopā vēlēšanās ieguva 144 no 349 deputātu vietām.

Savukārt opozīcijā esošā labēji centriskā Alianse, kuras sastāvā ir moderāti, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnīja 143 mandātus.

Vienlaikus gan kreiso partiju neformālais bloks, gan labējo partiju Alianse paziņojuši, ka nesadarbosies ar galēji labējiem Zviedrijas demokrātiem (SD), kas ievērojami nostiprinājuši savas pozīcijas un kontrolē 62 deputātu vietas.

Jaunievēlētais parlaments septembra beigās izteica neuzticību Levēna valdībai, kas līdz jaunā kabineta izveidošanai tomēr turpina pildīt savus pienākumus.

Pēc tam, kad parlaments novembrī noraidīja moderātu līdera Ulfa Kristersona piedāvāto mazākuma valdību, kuru līdz ar viņa vadītajiem konservatīvajiem veidotu kristīgie demokrāti, un no valdības veidošanas atteicās arī Centra partijas līdere Annija Lēfa, kabineta veidošana atkārtoti tika uzticēta Levēnam.

Tagad viņš izsver Centra partijas un liberāļu piedāvājumu nebloķēt viņa jaunās valdības apstiprināšanu apmaiņā pret sociāldemokrātu piekāpšanos nodarbinātības regulējuma un nodokļu jautājumos.

Taču Levēnam jāspēj centristu un liberāļu prasību apmierināšanu saskaņot ar "zaļo" un galēji kreiso gluži pretējām prasībām, jo bez viņu balsīm nebūs iespējama darbotiesspējīgas valdības izveide.

Top komentāri

reptilis
r
Vellos,nepaspēja savest migrantus pietiekamā daudzumā.....nekas,biedri ...nedaudz jāpagaida.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits