Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Turcijā martā varētu rīkot referendumu par prezidenta pilnvaru palielināšanu

Turcijā jau nākamā gada martā varētu notikt referendums par grozījumiem konstitūcijā, kas paredz palielināt prezidenta pilnvaras, paziņojis ievērojams valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) politiķis.

AKP, kas nedēļas nogalē iesniedza parlamentā konstitūcijas reformu paketi, kurā ir 21 punkts, aicinājusi referendumu rīkot pavasarī.

Parlamenta Konstitucionālo lietu komisija reformu priekšlikumus apspriedīs nākamnedēļ, bet debates parlamentā varētu notikt janvārī, norādīja Konstitucionālo lietu komisijas vadītājs Mustafa Sentops.

"Referendums varētu būt iespējams marta beigās vai aprīļa sākumā," viņš trešdien atklāja aģentūrai Reuters.

Opozīcijā esošie centristi un kreisie kritizē ieceri, apgalvojot, ka tādējādi tikšot nostiprināta prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vara un vājināts varas līdzsvara princips, mazinot parlamenta lomu. Erdogans gan uzstāj, ka līdz ar konstitūcijas izmaiņām palielināšoties stabilitāte.

Lai konstitūcijas grozījumus apstiprinātu parlamentā, nepieciešamas vismaz 367 no 550 parlamenta deputātu balsīm, taču, lai tos nodotu apstiprināšanai referendumā, pietiek ar 330 likumdevēju balsīm. AKP parlamentā ir 317 vietas. Atbalstu grozījumiem paudusi arī opozīcijā esošā galēji labējā Nacionālās kustības partija (MHP), kurai parlamentā ir 39 mandāti.

Reformu pieņemšanas gadījumā 2019.gadā tiktu rīkotas prezidenta, parlamenta un vietējās vēlēšanas. Līdz tam pašreizējais prezidents un valdība turpinātu strādāt esošās sistēmas ietvaros. Iesniegtie priekšlikumi tomēr paredz iespēju rīkot arī pirmstermiņa vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits