Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Ziemassvētku brīnums: Salmu āzis Zviedrijā šoreiz izdzīvojis nenosvilināts

Zviedrijas pilsētā Jēvlē 2017. gada nogalē izdevies nosargāt ikgadējo tradicionālo rotājumu - salmu āzi, kas iepriekšējos gados ticis nosvilināts, vēsta ārvalstu mediji.

Jāatgādina, ka, piemēram, pērn salmu āzis Jēvlē, spītējot nožogojumam un klāt esošiem apsargiem, nosvilināts vien dažas stundas pēc uzstādīšanas.

Jēvles āža vēsture aizsākās 1966. gadā, kad kāds vietējais iedzīvotājs nāca klajā ar ideju pilsētas centrā novietot milzīgu, tradicionālā zviedru Ziemassvētku salmu āža versiju. Taču teju katru gadu tas arī cietis no huligānu vai asprāšu rokas - vairāk nekā 50 gadu laikā tas likvidēts 35 reizes, ieskaitot gadījumus, kad to ar liesmojošām bultām apšaudījis piparkūku vīriņš. Citkārt āzi mēģināts nozagt ar helikoptera palīdzību. Tomēr visbiežāk tam pielaista uguns.

Vismaz šoreiz šī nelāgā tradīcija ir apturēta un salmu āzis ir noturējies savā vietā jau vairāk nekā trīs nedēļas. Bezpeļņas organizācija šoreiz parūpējusies par vairākiem brīvprātīgajiem darbiniekiem, kuri nosargājuši āzi, tāpat ap 13 metrus augsto un vairāk nekā trīs tonnas smago svētku rotājumu uzstādīts žogs un nodrošināta video novērošana.

Salmu āža Twitter kontā, protams, lasāmas priecīgi un asprātīgi vārdi, piemēram, par to, ka āzis pa ilgiem laikiem no drošas distances vērojis arī jaungada uguņošanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits